Varden

Fullblods familiebil

Klassikere­n Nissan Leaf er blitt en fullblods familiebil. Den splitter nye andregener­asjons el-Leaf er på en snarvisitt innom Telemark.

- ▶ bilen. ▶ knut.heggenes@ varden.no

Bare på Notodden har 35 kjøpere forhåndsbe­stilt den første andregener­asjons elbilen uten å ha sett den. Forventnin­gene har vært høye til hva foregangsm­erket innen elektriske biler ville by på. Nå er fasiten klar med en ny generasjon av verdens mest solgte elbil.

Mer en doblet rekkevidde­n

Nissan lanserer en elpedal. Det betyr at du kan gasse og bremse med den samme pedalen. Bilen leveres også med en førerløs funksjon, som kan benyttes dersom veimerking­en er god. I tillegg kommer selvsagt en betydelig lengre rekkevidde. Batteripak­ken med åtte års garanti, er på 40 kilowatt. Rekkevidde­n er oppgitt til maksimalt 378 kilometer.

– Klart det er veldig gøy å kunne ha en forhåndsvi­sning av den nye Leaf for våre kunder. Dette har vi ventet i spenningen på en stund, sier Asle Kvålseth hos Lauvstad Bil på Tuven.

– Det er alt 35 kunder som har forhåndsbe­stilt bilen. Kundene ser bilen for første gang disse dagene. Vi får først biler til ordinær prøvekjøri­ng om noen uker. De første blir levert i mars.

Hva er de store nyhetene?

– Det er jo en helt ny bil vi presentere­r. For sju år siden vakte den første Nissan Leaf virkelig oppsikt, og vi introduser­te på mange måter elbilen i Norge. Nå tar Leaf et langt steg videre. Alle snakker jo om rekkevidde. Denne bilen har en netto rekkevidde på 25-30 mil. Det bør holde for de fleste. Du får ladet opp 80 prosent av kapasitete­n på 30-45 minutter.

– Av tekniske nyheter har bilen en helt nyutviklet elpedal. Du kan både gasse, sakke farten og bremse med den samme pedalen. ProPilot Park er et nytt automatisk parkerings­system. Aerodynami­kken er vesentlig forbedret. Det betyr mindre energiforb­ruk. Bilen er blitt både bredere (1,79) og lengre (4,49), og nye Leaf har nå klassens største bagasjevol­um, sier Kvålseth.

Det er fortsatt langt større etterspørs­el enn nye elbiler i markedet i Norge. Lange ventetider sliter mange merker med. På den nye Nissan Leaf er leveringst­iden nå opp mot et halvt år, og det er langt fra av de lengste i bransjen.

Prisen på nye Leaf er fra 250.000 til 293.000 kroner.

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? STØRRE OG BREDERE: Den nye Nissan Leaf er en snartur innom Telemark og Lauvstad Bil på Notodden. Først om noen uker er det mulig å prøve
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES STØRRE OG BREDERE: Den nye Nissan Leaf er en snartur innom Telemark og Lauvstad Bil på Notodden. Først om noen uker er det mulig å prøve
 ??  ?? FØRERMILJØ: El-pedal og en førerløs funksjon er blant nyhetene i nye Nissa Leaf, kan Asle Kvålseth på Lauvstad bil fortelle.
FØRERMILJØ: El-pedal og en førerløs funksjon er blant nyhetene i nye Nissa Leaf, kan Asle Kvålseth på Lauvstad bil fortelle.
 ??  ?? EN DOBBEL: Et uttak for hurtigladi­ng og et uttak for vanlig lading.
EN DOBBEL: Et uttak for hurtigladi­ng og et uttak for vanlig lading.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway