Varden

Skjøt på egen kunst

Svein Tråserud har med seg både blytunge bilder og ett bilde som er beskutt med bly til separatuts­tillingen på Galleri Osebro.

- ▶ Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@ varden.no

Kunstner Svein Tråserud fra Notodden åpner sin første separatuts­tilling på Galleri Osebro lørdag klokken 13. Han har tidligere hatt utstilling­er i London og New York, og har med seg et todelt utvalg av kunst til Porsgrunn – om to ting har bryr seg mye om: Sambygding Hans Herbjørnsr­uds forfatters­kap og utrydnings­truede dyr.

Selvutvikl­et teknikk

Da Varden var innom Galleri Osebro tidligere denne uken var de i ferd med å pakke ut bildene. Daglig leder Trude Lyng uttrykker en viss skepsis for veggene der serien «Herbjørnsr­uds Univers» skal opp. De er laget med Tråseruds selvutvikl­ede teknikk med Epoxy, og bildene er store og blytunge.

Tråserud forklarer at motivene lages digitalt, bygges opp lagvis og nærmest blir støpt i former med Epoxy – som kan sies å være en slags flytende plast som herdes hardt.

– Jeg har utviklet teknikken gjennom 10–1 5 år. Disse bildene, som er min tolkning av Herbjørnsr­uds noveller, har tatt et par år å fullføre. Det er en krevende, men givende prosess, sier han.

Ulven er med

Den andre delen består av en serie bilder hovedsakel­ig i spraylakk basert på WWFs (Verdens naturfond) liste over utrydnings­truede dyrearter. Arapapegøy­e, polarrev og hvithai er blant artene som har fått sitt fargesprak­ende portrett.

– Ulven er med, selv om den ikke er på lista ennå. Den er klemt mellom politiske og menneskeli­ge interesser her i landet. Jeg syns det var riktig å ta den med, så får folk mene hva de vil, sier han, og viser fram «Wolf».

– Det er faktisk skutt på med rifle for å lage kulehull. Det var ikke så lett å finne en som hadde lyst, men jeg fant en til slutt, sier han, og opplyser at ti prosent av salget fra utstilling­en vil gå til en organisasj­on som har natur og dyr i fokus.

Tråserud, som også har bakgrunn som trommeslag­er i metalbande­t Mortiis, ser fram til åpningen.

– Kjempegøy å få såpass stor plass å boltre seg på, og få lov til å vise fram to så forskjelli­ge serier på en gang. Det er dessuten moro å stille ut i Telemark, sier han.

Utstilling­en varer fram til 24. februar.

 ?? FOTO: VENDY B ERG HEGLE ?? KULEHULL: Ulven er inkludert i Svein Tråseruds serie med utrydnings­truede dyr, selv om den ikke er helt der ennå. Bildet har blitt beskutt med rifle for å danne kulehull. Polarreven er «buret» inne med armeringsj­ern.
FOTO: VENDY B ERG HEGLE KULEHULL: Ulven er inkludert i Svein Tråseruds serie med utrydnings­truede dyr, selv om den ikke er helt der ennå. Bildet har blitt beskutt med rifle for å danne kulehull. Polarreven er «buret» inne med armeringsj­ern.
 ??  ?? «GJESTEROMM­ET»: Svein Tråserud har laget en serie bilder inspirert av novellemes­ter Hans Herbjørnsr­ud forfatters­kap.
«GJESTEROMM­ET»: Svein Tråserud har laget en serie bilder inspirert av novellemes­ter Hans Herbjørnsr­ud forfatters­kap.
 ??  ?? EPOXY: Tråserud har utviklet sin egen teknikk med Epoxy. Det kapsler inn motivene lagvis i hard og tung plast.
EPOXY: Tråserud har utviklet sin egen teknikk med Epoxy. Det kapsler inn motivene lagvis i hard og tung plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway