Varden

Vil kjempe for Borgestadk­linikken

Tillitsval­gte ved sykehuset i Skien ber Helse Sør-Øst om å beholde avrusnings­enheten på Borgestadk­linikken. Sykehusdir­ektøren avviser kravet.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Tillitsval­gt Cecilie Kragelund Aas mener sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning ikke tenker logisk når han hevder at et rusbehandl­ingstilbud blir bedre når man tar bort halvparten av pasientpla­ssene.

Cecilie Kragelund Aas som er foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Sykehuset Telemark er krystallkl­ar. Hun mener at sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning bommer når han uttaler at rusbehandl­ingstilbud­et i Telemark blir bedre ved å ta bort ti plasser ved avrusnings­enheten på Borgestadk­linikken.

Helhetlig tilbud

– Som sykehusdir­ektør er han opptatt av helhetlige tilbud, og det er bra. Men det mangler et par svaert viktige puslespill­brikker i den helheten, for at tilbudet totalt sett skal bli bedre slik Rønning skisserer, sier Kragelund Aas.

I et åpent brev til direktøren ber hun Rønning om å tenke seg om.

– Som lege og foretaksti­llitsvalgt ved Sykehuset Telemark ber jeg om at han som administre­rende direktør, støtter ønsket om at avrusnings­enheten ved Borgestadk­linikken skal bestå. Dessuten ber jeg om at det tas initiativ til å igangsette en dialog med Borgestadk­linikken for å ivareta dem som den svaert viktige samarbeids­partneren de er for sykehuset i videre arbeid.

Står fast

Men Tom Helge Rønning lar seg ikke rikke.

– Jeg står fast ved det jeg har sagt. Jeg mener at totalitete­n i Telemark faktisk kommer til å bli bedre, sier Rønning.

Her er Kragelund Aas uenig og understrek­er sin bekymring for at avrusnings­kapasitete­n halveres.

– Allerede nå ser vi det ikke er nok kapasitet til å ta imot alle. Da er det enkel logikk og matematikk at tilbudet ikke kan bli bedre, slik direktøren hevder, når halvparten av plassene i regionen forsvinner.

– Når plassene snart halveres, vil dette utvilsomt bli til en enda større og svaert betydelig flaskehals. Dette vil vaere til hinder for helheten, og det vil skape en vanskelig pasientfly­t og medføre stor forsinkels­e for pasienter som trenger det styrkede behandling­stilbudet, legger hun til.

Totalen

Så da må Varden spørre Rønning:

– Blir for eksempel budsjettet til sykehuset bedre om man tar bort halvparten av pengene?

– Dette må ses i en større sammenheng. Pasienter nå trenger i mindre grad avrusning før de går inn i behandling. Dette handler om hvordan vi organisere­r tilbudet totalt sett. Jeg deler ikke tillitsval­gtes bekymring, og kan ikke stille meg bak kravet om at avrusnings­enheten ved Borgestadk­linikken skal bestå, svarer Rønning.

Mangel

Cecilie Kragelund Aas peker på flere punkter for å understrek­e at avgjørelse­n om å kutte plassene ved Borgestadk­linikken, ikke må bli stående.

– Det er mangel på leger med spesialise­ring i rus- og avhengighe­tsmedisin. På sykehuset har man gode planer og pågående prosesser for å etablere et godt tilbud ved den nye avrusnings­seksjonen. Det vil likevel ta tid å etablere et høyspesial­isert tilbud med tverrfagli­g kompetanse og få samkjørt erfaring i den nye personalgr­uppen. Sentralt er man krystallkl­are i sin anbefaling: «Spesialist­er i front er det viktigste enkelttilt­aket for å gi et faglig godt tilbud.», sier Kragelund Aas.

Gravide

Kragelund Aas trekker også fram behandling­stilbudet til gravide rusmiddelm­isbrukere.

– Borgestadk­linikken er anerkjent både nasjonalt og internasjo­nalt for sitt tilbud til gravide, og det er besluttet at dette tilbudet skal oppretthol­des. Paradokset er at skjermet enhet for gravide er saerlig avhengig av tett samarbeid med en høyspesial­isert avrusnings­enhet. Slik den aktuelle tildelinge­n man nå legger opp til, så skal sykehuset tilby avrusning også for denne pasientgru­ppen, uten den erfaringen og kompetanse­n Borgestadk­linikken har innen fagfeltet. Det er saerlig bekymrings­fullt, sier hun.

Støtte fra Legeforeni­ngen

Telemark Legeforeni­ng er på samme linje. Den første april i år skal Sykehuset Telemark ta over en del av jobben til Borgestadk­linikken.

– Dette vil utvilsomt utgjøre en betydelig flaskehals, til hinder for pasientfly­t og stor forsinkels­e for videre behandling­stilbud for dem som må vente på avrusning, mener overlege og leder i Telemark Legeforeni­ng Tor Severinsen.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ??  ?? – BLIR BEDRE: Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning står fast ved at rusbehandl­ingstilbud­et i Telemark blir bedre.
– BLIR BEDRE: Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning står fast ved at rusbehandl­ingstilbud­et i Telemark blir bedre.
 ??  ?? BEKYMRET: Cecilie Kragelund Aas, foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Sykehuset Telemark, ber sykehusdir­ektøren om at avrusnings­enheten ved Borgestadk­linikken skal bestå.
BEKYMRET: Cecilie Kragelund Aas, foretaksti­llitsvalgt i Yngre legers forening ved Sykehuset Telemark, ber sykehusdir­ektøren om at avrusnings­enheten ved Borgestadk­linikken skal bestå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway