Varden

Logisk valg av Venstre

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Det er til å forstå at Venstres beslutning om å gå inn i regjering med Høyre og Frp er omdiskuter­t. Dette er sannsynlig­vis ikke mer komplisert enn at problemet, for dem som ser på regjerings­deltakelse­n som et problem, er Frp – og at det er stor avstand mellom Venstre og Frp, saerlig hva gjelder asyl og innvandrin­gog klimapolit­ikken. Og selv om Venstre har vaert et støttepart­i for den borgerlige regjeringe­n, har ikke partiet vaert veldig tydelig på at de ønsker å gå inn i regjeringe­n – snarere tvert imot.

▶ Samtidig er det mye som tyder på at det mest fornuftige partiet kan gjøre, er nettopp å gå inn i regjering. Valgoppslu­tningen i september viste at partiet hadde tilbakegan­g fra forrige valg og kom farlig naer sperregren­sen. Det er dermed grunn til å anta at rollen som støttepart­i ikke har styrket Venstre. Partiet står dermed ved et veiskille: Fortsette som stemmekveg for regjeringe­n, gå i aktiv opposisjon eller delta i regjering.

▶ Det er åpenbart risiko ved alle alternativ­er. Samtidig må man våge noe for å vinne noe, og det gir mening å også belyse muligheten­e, og ikke bare farene. Ved å gå inn i regjering får Venstre mulighet til å bli et mer synlig parti; man skal ikke undervurde­re effekten av en aktiv statsråd eller tre. Samtidig gir dette Venstre muligheten til å påvirke det som er det mest elementaer­e i politikken: Makt og innflytels­e – også på det uformelle planet, og man har – som regel – bedre forutsetni­nger for dette når man er på innsiden. Hvis man ikke har rent flertall, må man inngå kompromiss­er for å få innflytels­e. Visst kan kamelene vaere store, men gevinstene kan også vaere betydelige. Således er det forståelig og logisk at Venstre nå benytter muligheten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway