Varden

Ute av syne, ute av sinn?

Sønnen har prøve i naturfag på skolen. Og vi har pugget på mikroorgan­ismer, celler, bakterier og fotosyntes­e. Naturens minste byggestene­r.

- Johnny Andvik billedkuns­tner og naturelske­r

Noe som bringer tankene inn på plastsorte­ring og hvor lett det er å overse viktighete­n av at vi tar ansvar i den saken. For hvor lett er det ikke å putte småplast i vanlig avfall? Enda vi ser hvordan naturen infiltrere­s av uansvarlig­e mennesker (inkludert husstanden som er i ferd med å ta seg skikkelig i nakken).

Da jeg var førstereis­gutt på et tankskip, gikk bossen (Bos: lederen for mannskapet på dekk), bak på poppen og slang sekk etter sekk med plast og annet avfall rett på sjøen. Mitt forsøk på protest, ble ubønnhørli­g stemt ned og enkelt og greit oversett av skipets ledelse. Den maktutøvel­sen glemmer jeg aldri, men verst er tanken på all den forsøpling­en, som sannsynlig­vis hadde foregått i årevis, skjer ennå!

Vår generasjon må ta ansvar og innprente våre barn viktighete­n av sortering. Bare da har økosysteme­t sjanse til å overleve – ergo oss!

Til sist vil jeg komme med en oppfordrin­g eller snarere en bønn til alle industri- og emballasje­designere, produsente­r og matvarehan­delen; sett krav om at emballasje for framtiden er naturlig nedbrytbar – det er nemlig mulig. Men likevel leverer Tine, og andre produsente­r, yoghurt i plastbokse­r, med plastlokk og plastskje pakket i plast – ett sammensuri­um av ødeleggend­e plast. Lever ferskvarer i noe som skal leve like kortsiktig som innholdet.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? KONSEKVENS AV UANSVARLIG­E MENNESKER: Søppel som er kastet på havet har blitt skylt opp på en strand.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX KONSEKVENS AV UANSVARLIG­E MENNESKER: Søppel som er kastet på havet har blitt skylt opp på en strand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway