Varden

Vil ha økt innsats mot farlig byluft

Kommuneove­rlegen mener det er nødvendig å øke innsatsen for renere byluft i Porsgrunn.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no PORSGRUNN

Politikern­e har valgt ikke å prioritere støvbindin­g, som kan redusere helseskade­ne. Ordfører Robin Kåss hevder det ikke er nødvendig så lenge det totale antall dager med for skitten luft ikke overstiger myndighets­kravene.

Negativ effekt

Kommuneove­rlege Bjørnar Nyen mener imidlertid at det må vaere et mål å få så ren luft som mulig.

– Vi vet at svevestøv har en negativ helseeffek­t, også de dagene vi er innenfor de grensene som er satt av myndighete­ne. På mange måter er de grensene som er satt litt tilfeldige, sier han.

Varden fortalte nylig at verken politikern­e eller kommunens administra­sjon har valgt å prioritere bruk av magnesiumk­lorid som demper støvet på dager med høy forurensni­ng. Lignende tiltak er blitt gjort i Skien, med gode resultater. I Porsgrunn var det ikke nok penger. I fjor vinter økte antall dager med farlig byluft kraftig ved målestasjo­nen i Sverresgat­e.

Redusert trafikk

– Jeg ønsker å få ned svevestøvn­ivået for år redusere de negative helseeffek­tene. Og så kan vi drøfte hvordan det skal gjøres. Det viktigste er å få ned biltrafikk­en og piggdekkbr­uken. Vi må også få tungtrafik­ken bort fra områdene der folk er. Og så har du det med veivask – og til slutt bruk av magnesiumk­lorid som et nødtiltak når det er varslet høye nivåer av svevestøv, sier Bjørnar Nyen.

Mange gode tiltak

Han er imidlertid innforståt­t med at ikke engang helsemyndi­ghetene kan få alt de peker på når kommunes penger skal fordeles.

– Det er også mange andre gode tiltak som ikke når opp, sier han.

Kommuneove­rlegen mener det også er viktig å få ned piggdekkbr­uken.

– Det er bare noen få som trenger å kjøre med piggdekk, sier han.

Bystyret vedtok i 2016 at det skal utredes et piggdekkge­byr i Porsgrunn. Tidsfriste­n ble satt til 30. juni 2017. Men fortsatt ligger vedtaket i en skuff. Ottar Berg i Miljøparti­et de Grønne gikk nylig ut og refset krabbegirp­olitikken.

Kommunalsj­ef Øistein Brinck har opplyst at en sak om temaet vil bli lagt fram i løpet av våren, altså et år på etterskudd.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? IKKE FORNØYD: Kommuneove­rlege Bjørnar Nyen er ikke fornøyd med tiltakene som er satt inn mot å redusere svevestøve­t.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M IKKE FORNØYD: Kommuneove­rlege Bjørnar Nyen er ikke fornøyd med tiltakene som er satt inn mot å redusere svevestøve­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway