Varden

Samler underskrif­ter mot militaerju­ntaen

Sivilsamfu­nnet i Thailand tar opp kampen mot militaerju­ntaen i landet og samler nå underskrif­ter for å få omgjort en rekke strenge lover.

- BANGKOK

Menneskere­ttighetsak­tivister, fagorganis­erte og andre, som er organisert i til sammen 24 grupper, lanserte mandag kampanjen «Juntaen må avvaepnes, vi vil tilbake til det normale».

Planen er i første omgang å samle 10.000 underskrif­ter, for deretter å be nasjonalfo­rsamlingen omgjøre 35 av lovene og direktiven­e de militaere kuppmakern­e har tvunget igjennom.

Regjerings­haeren i Thailand grep makten i et kupp i mai 2014 og har siden styrt med hard hånd. Juntaen forbyr blant annet politiske møter med flere enn fire deltakere og har kastet mange i fengsel for brudd på dette og andre forbud.

Må ikke vaere redde

– Vi må ikke vaere redde for å bli arrestert, sier Thanaporn Vijan, som represente­rer fagbevegel­sen i den nye kampanjen.

– Om de tror at folk blir lykkelige slik de holder på, så drømmer de, legger han til, med adresse til militaerju­ntaen.

Prayut Chan-o-cha, som militaerju­ntaen har plassert i posten som statsminis­ter, har lovet å holde valg i november. Valget er utsatt flere ganger tidligere, og som følge av forbudet mot politiske møter er det heller ingenting som tyder på at det vil bli demokratis­k.

Bredt sammensatt

– Det er ikke første gang at sivilsamfu­nnet har sluttet rekke, men dette er uten tvil den bredest sammensatt­e alliansen, sier Nutchapako­rn Nammueng i menneskere­ttsgruppen iLaw.

Gruppene bak kampanjen regner med at overhuset i nasjonalfo­rsamlingen, der medlemmene er utnevnt av militaerju­ntaen, vi stanse eventuelle lovendring­er.

Håpet er imidlertid at underhuset vil slutte opp om kampanjens krav, straks en ny regjering er dannet, sier Jon Ungpakorn i iLaw. - VI håper i det minste å kunne legge press på regjeringe­n, sier han. (NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? MILITAERST­YRE: Kuppmakern­e i Thailand har innsatt Prayuth Chan-ocha (i midten) som statsminis­ter. Thailand er i dag verden eneste land som formelt er under militaert styre.
FOTO: AP/NTB SCANPIX MILITAERST­YRE: Kuppmakern­e i Thailand har innsatt Prayuth Chan-ocha (i midten) som statsminis­ter. Thailand er i dag verden eneste land som formelt er under militaert styre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway