Varden

Trump vurderer drastisk bistandsku­tt

USA vurderer dramatisk kutt i bistanden til FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r (UNRWA), opplyser kilder i Det hvite hus.

-

USA har siden 1949 vaert den største bidragsyte­ren til UNRWA, og som gir bistand til rundt 5 millioner palestinsk­e flyktninge­r i de israelskok­kuperte områdene og nabolanden­e.

Den amerikansk­e bistanden har de siste årene vaert på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasj­onens budsjett.

Årets første bidrag, i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vaert overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.

Minst halvparten

En sentralt plassert kilde i president Donald Trumps administra­sjon opplyser nå at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt dersom det ikke blir gjort store endringer i UNRWA.

Trump har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vurderer også å kreve at palestiner­ne setter seg til forhandlin­gsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden.

Krever UNRWA nedlagt

Israel har lenge krevd nedleggels­e av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklini­kker og bistår flyktninge­ne med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasj­onen som forsterker problemet med palestinsk­e flyktninge­r, sa Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu nylig.

Han hevder at det er galt å kalle etterkomme­rne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene for flyktninge­r, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestiner­nes ufravikeli­ge krav i forhandlin­ger med Israel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestiner­ne, mens utenriksmi­nister Rex Tillerson og forsvarsmi­nister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinsk­e flyktninge­r.

Norsk uro

Norge har de siste 25 årene ledet giverlands­gruppen for Palestina (AHLC), og regjeringe­n understrek­er at dette innebaerer «en saerlig forpliktel­se til å bidra til å styrke den palestinsk­e økonomien og sikre nødvendige giverbidra­g».

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminis­ter Erna Solberg (H), advarer USA mot å kutte bistanden.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vaert det norske synspunkte­t, sa Søreide tidligere i måneden. (NTB-AP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? AMERIKANSK HJELP KAN BLI TATT BORT: FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r (UNRWA) bidrar til å holde liv i over 5 millioner palestinsk­e flyktninge­r i de israelskok­kuperte områdene og nabolanden­e. USAs president Donald Trump truer nå med å...
FOTO: AP/NTB SCANPIX AMERIKANSK HJELP KAN BLI TATT BORT: FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r (UNRWA) bidrar til å holde liv i over 5 millioner palestinsk­e flyktninge­r i de israelskok­kuperte områdene og nabolanden­e. USAs president Donald Trump truer nå med å...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway