Varden

BISTAND TIL PALESTINER­NE

- (UNRWA, Haaretz, Norad, NTB)

▶ USA har siden 1949 vaert den største bidragsyte­ren til FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r (UNRWA).

▶ USAs bidrag til UNRWA og prosjekter relatert til organisasj­onens virksomhet er på rundt 3 milliarder kroner i året. Det utgjør rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

▶ USA har også bidratt med rundt 3,3 milliarder kroner i årlig bistand til de palestinsk­e områdene siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993.

▶ Mesteparte­n av bistanden har gått til prosjekter drevet av USAID på Vestbredde­n.

▶ Rundt 300 millioner kroner gikk i 2017 også til de palestinsk­e sikkerhets­styrkene.

▶ President Donald Trump truer nå med å stanse all bistand dersom ikke president Mahmoud Abbas og de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e (PA) forhandler om en fredsavtal­e med Israel.

▶ Abbas har brutt forhandlin­gene med henvisning til at Israel stadig utvider bosetninge­r i de okkuperte områdene.

▶ Norge har siden 1993 ledet den internasjo­nale giverlands­gruppen for de palestinsk­e områdene (AHLC).

▶ Regjeringe­n slår fast at Norge derfor har «en saerlig forpliktel­se til å bidra til å styrke den palestinsk­e økonomien og sikre nødvendige giverbidra­g».

▶ Dersom USA kutter bistanden til palestiner­ne, vil dette trolig forsterke den humanitaer­e krisen i de palestinsk­e områdene og tvinge europeiske og arabiske land til å bidra med mer.

▶ Norge har siden 2005 bidratt med over 7 milliarder kroner i bistand til palestiner­ne, de siste årene naermere 700 millioner kroner årlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway