Varden

MED RETT TIL Å LURE

- Inge Jørgensen

▶ Så har Forbrukerr­ådet tapt Fondsforva­ltningssak­en mot DnB. Forbrukerr­ådet mente kundene var blitt lurt da DnB lovet dem en aktiv forvaltnin­g av et fond, mens realiteten var at fondet fulgte børsindeks­en. Retten fant at DnB hadde forvaltet og ikke fulgt indeksen, riktignok ikke en veldig aktiv forvaltnin­g, men heller ikke en slavisk følge av indeksen. Altså hadde DnB sitt på det tørre, de hadde aktivt forvaltet, om enn ikke veldig aktivt. Forvaltnin­gsgebyret for denne lille aktivitete­n var høyt, og kundene tapte dermed betydelige beløp til DnB. Altså, lureri, men helt ok for rettsvesen­et. Moralen sier oss

noe annet, men det gjelds visst ikke.

Petter Øygarden får lov til å bygge leilighets­bygget sitt på Frednes akkurat som han vil, til tross for at alle tegninger fram til den kommunale saksbehand­lingen viste et annet bygg en det han endte opp med å søke om. Hans advokater i Advokatfir­maet Selmer DA mente det var en menneskere­tt å få lov til å lure kommunen og bygge som han ønsket. Nå gir våre lokale byråkrater han rett til nettopp det, å lure kommunen. Ikke fordi det er en menneskere­tt, men fordi det byråkratis­ke språket er for lite presist til at Petter Øygarden skal måtte følge politikern­es intensjone­r. Moralsk står Øygardens lureri svakt, men det er det visst ingen som bryr seg om.

Det finnes flere slike lurerier for tur, som deponi i Brevik og sammenslåi­ng av Skagerak Energi og Agder Energi. Deponiet vil skape verdier for noen og tap for andre, men det forsøkes framstilt som noe annet. Energisels­kaper skal slås sammen for at Statkraft skal kunne selge med større fortjenest­e, men framstille­s som om det er en fordel for kommunene. Statkraft ønsker de blåblå å privatiser­e. Hvem tjener da penger? Lureri fra ende til annen.

Slik kan en fortsette i det uendelige, inn i de politiske sfaerer f.eks. Det er nok å vise til siste ukes regjerings­forhandlin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway