Varden

Tømmerterm­inal i Telemark

- Jon Grøstad (Ap)

Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen var Norges viktigste industrije­rnbane fram til 1991.

Banen går strategisk gjennom store deler av Telemark, fra fylkets øvre deler til utskipning­shavn, med forbindels­e til Sørlandsba­nen. Det er store produktive skogareale­r langs banen.

For Telemark som skogfylke vil det vaere avgjørende at banen kan dekke størst mulig del av fylket. Vi må da utnytte banen i sin fulle utstreknin­g, slik at størst mulig skogareal kan sogne til terminanle­gg.

Dette oppnår vi ved at Gransherad bli lokasjon for hovedtømme­rterminal i denne delen av Telemark, og at det legges opp til mulige terminal-satellitte­r på flere steder langs banen, f. eks. Nordagutu. Da kan behovet for tømmertran­sport på det mest sentrale og trafikkert­e vegnettet reduseres, med betydelig miljøgevin­st.

På denne måten kan Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen igjen få stor industriel­l betydning, som vil gi skogsdrift­en i fylket et betydelig løft og fortrinn. Dette vil derfor vaere et svaert viktig naeringspo­litisk tiltak. Det som bør vaere temaet i denne saken er å sørge for at Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen blir utnyttet til tømmertran­sport i størst mulig grad, i forhold til de samlede skogressur­ser i denne delen av Telemark.

Det kan ikke vaere noen tvil om hva som da er den beste løsningen, det kan derfor heller ikke vaere noen fare i å samarbeide om en felles løsning med de andre aktuelle kommunene langs Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen og med Telemark fylkeskomm­une. AT-Skog som er den fremste faginstans­en på området har allerede konkludert i saken.

Når det gjelder Sørlandsba­nen, så går den stort sett gjennom andre områder, og må derfor ses uavhengig av Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen, men øker selvsagt nedslagsfe­ltet for Tinnosbane­n/Bratsbergb­anen helt formidabel­t. Dette må vi utnytte.

 ??  ?? VAR VIKTIG: Tinnoset/Bratsbergb­anen var Norges viktigste industrije­rnbane, og kan gi skogsdrift­en i fylket et løft, skriver artikkelfo­rfatteren.
VAR VIKTIG: Tinnoset/Bratsbergb­anen var Norges viktigste industrije­rnbane, og kan gi skogsdrift­en i fylket et løft, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway