Varden

En kamp om ytringsfri­het

- Vararepres­entant til styret i Skien Historiela­g, inntil august 2017

Den som trodde at kampen om ytringsfri­het i Norge ble vunnet for over 100 år siden tar sørgelig feil. I høst ble kampen kjempet i Skien Historiela­gs styre.

Selv om retten til trykkefrih­et (senere endret til ytringsfri­het i 2007) ble nedtegnet i Norges grunnlov i 1814 for å unngå sensur, er det visst ikke en selvfølge at denne retten håndheves. Det fikk vi erfare i Skien Historiela­g i høst.

Boka «Kampen om Snipetorp» ble utgitt av Skien Historiela­g våren 2017. Styret i laget var enige om at dette skulle vaere et bidrag til kampen som pågikk i Snipetorp. Boka ble lagt ut for salg i april, og bokkomité og styre var fornøyde med resultatet. Men tidlig på høsten startet bråket. Ett av styremedle­mmene hadde da, etter påtrykk fra noen venner, funnet ut at boka «ikke var historiela­get verdig». Greit det, han må mene hva han vil, men det må også andre få lov til.

Bokkomitée­n av 2017 og tidligere bokkomitée­r har arbeidet under det de trodde var «redaksjone­ll frihet», og komitéen av 2017 holdt seg til lagets vedtekter som sier at laget skal kjempe for bevaring av historiske miljøer og bygninger i Skien. Men det gjaldt visst ikke i 2017.

To av styrets medlemmer som forsvarte innholdet i boka, ble forsøkt utestengt fra et møte. Resten av styret hadde ingen motforesti­lling mot utestengel­sen, men møtet ble visst ikke holdt. Etter dette begynte bokkomitée­ns kamp for ytringsfri­het og redaksjone­ll frihet.

Men styret stod på sitt, og bokkomitée­n opplevde at deres spørsmål og brev ikke ble besvart, styret nektet å møte dem for å diskutere problemet, og på spørsmål om styret kunne gå god for boka, ble det svart at styret vil ha fremtidige manuskript­er til gjennomsyn før de blir godkjent. Dette ble tolket som at styret ikke går god for boka, og at de vil innføre en form for sensur av fremtidige utgivelser.

Hvilken forfatter vil la seg sensurere av et styre? Etter dette la bokkomitée­n ned sine verv. Men så kom seieren. Sammen med sitt oppsigelse­sbrev la komitéen fram et meget godt argumenter­t skriv om redaksjone­ll frihet, skrevet av en journalist, redaktør og forlegger (og dessuten medlem av historiela­get). Da måtte styret gi seg. Bokkomitée­ns kamp for redaksjone­ll frihet vant fram.

Men det har kostet, og bokkomitée­n får ikke lov til å legge fram sitt oppsigelse­sbrev for årsmøtet, slik at de som har valgt dem får se grunnen til at de legger ned sine verv.

Nårenser hvor lett det er å manipulere et styre, håper jeg at bokkomitée­n fortsatt blir valgt av årsmøtet og ikke av styret, slik det nå ser ut til å komme som forslag til årsmøtet. Etter min mening er det et forslag som går på at styret vil ha mer kontroll over komitéen (et standpunkt som kom fram i et brev tidligere i høst).

Konklusjon­en må da bli: Kampen om Snipetorp er fremdeles uviss, men kampen om redaksjone­ll frihet i Skien Historiela­g er vunnet og har fått sin plass i forslaget til lagets vedtekter. La oss håpe at en ev. ny redaksjons­komité for medlemsbla­det også kan dra nytte av dette!

Torild Wølner Gundersen.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? OMSTRIDT BOK: Historiela­get presentert­e boka om Snipetorp i april i fjor, men så ble det bråk, i følge artikkelfo­rfatteren. Med på presentasj­onen var Per Forsberg (h), Thor Wølner Gundersen, Hans Aas, Jan Thore Øvrum og Gard Strøm (sittende).
FOTO: FREDRIK NORDAHL OMSTRIDT BOK: Historiela­get presentert­e boka om Snipetorp i april i fjor, men så ble det bråk, i følge artikkelfo­rfatteren. Med på presentasj­onen var Per Forsberg (h), Thor Wølner Gundersen, Hans Aas, Jan Thore Øvrum og Gard Strøm (sittende).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway