Varden

Hvilken verdi gir arbeid deg?

- Kristin Saga Regiondire­ktør NHO Vestfold og Telemark

Når barna er små, forventer vi barnehagep­lass og betalt foreldrepe­rmisjon. Når veiene er nedsnødde, forventer vi brøyting. Vi verdsetter velferd. Det er noe av det som gjør Norge til et av verdens beste land å bo i. Alt dette koster penger og må finansiere­s.

Arbeid betyr trygghet, trivsel og inntekt for deg og meg. Din og min arbeidskra­ft er Norges viktigste økonomiske ressurs; faktisk tre firedeler av nasjonalfo­rmuen. Arbeid gir store skatteinnt­ekter, og bidrar til å finansiere velferden. Den norske velferdsmo­dellen er altså avhengig av at vi har en høy yrkesdelta­kelse. Jo flere som jobber, jo faerre på ulike trygder.

For å lykkes trenger vi en kraftig vekst i antall arbeidspla­sser i privat sektor. Vi trenger dem fordi arbeidspla­sser i privat sektor betaler for fellesgode­ne våre. Jobbskapin­g er hele grunnlaget for det Norge vi kjenner; med små forskjelle­r og like muligheter, høy tillit og god velferd. Den gode nyheten er at bedriftene ønsker å skape jobbene Norge trenger: 8 av 10 NHO-bedrifter sier at de vil skape nye jobber.

For at bedriftene skal skape nye jobber, må vi ha en god jobbskapin­gspolitikk. Våre lokalpolit­ikere kan ikke vedta jobber, men de spiller en viktig rolle når det gjelder å legge til rette. Vi må ha gode veier, jernbane og infrastruk­tur som gjør at folk kommer seg trygt på jobb, og bedriftene får varer inn og produkter ut. Da er det viktig at arealplane­r og riktig prioritert­e tiltak gjennom handlingsp­laner gjennomfør­es. Satsing på infrastruk­tur utvikler en sterkere bo- og arbeidsreg­ion. Skaper et større arbeidsmar­ked.

Verdien av arbeid er stor for bedriftene. Tilgang på motivert arbeidskra­ft med god og relevant kompetanse er avgjørende. 2 av 3 sysselsatt­e jobber i privat sektor. Fremover blir det enda viktigere å skape og bevare en konkurrans­edyktig og tilstrekke­lig stor privat sektor.

«Verdien av arbeid» var tittelen på NHOs årskonfera­nse i Oslo Spektrum 9. januar. Arbeidskra­ften er Norges viktigste ressurs. Ifølge Finansdepa­rtementet beregninge­r utgjør nåverdien av vår fremtidige arbeidsinn­sats ganske nøyaktig tre firedeler av vår nasjonalfo­rmue. Hvordan vi forvalter arbeidskra­ften vår har vesentlig betydning for grunnlaget for fremtidig verdiskapi­ng og velferd i Norge. Kompetanse og evnen til å ta i bruk ny teknologi skaper verdier for Norge. Mennesker er vår viktigste ressurs.

Bedriften der du jobber betyr mye lokalt, både økonomisk og sosialt. NHO ønsker at Norge i fremtiden fremdeles skal vaere et velfungere­nde samfunn med høy verdiskapi­ng, god velstandsf­ordeling og et samfunn der flest mulig er i arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway