Varden

Nei, tilbudet blir ikke bedre

-

Til direktør Tom Helge Rønning ved STHF: Som direktør på sykehuset er du opptatt av helhetlige tilbud - det er bra. Dessverre mangler et par svaert viktige puslespill-brikker i den helheten, for at tilbudet totalt sett skal bli bedre slik du skisserer i Varden 12.januar.

Som lege og foretaksti­llitsvalgt ved Sykehuset Telemark er jeg sterkt bekymret. vrusningsk­apasiteten svekkes kraftig som følge av tildelinge­n etter rusanbudet. Sykehuset Telemark skal åpne avrusnings­enhet med 10 plasser om kort tid, mens Borgestadk­linikken mister sine til sammen 20 plasser. Erfaringer fra sykehusets eksisteren­de «Øyeblikkli­g hjelp ruspost» tilsier en stor utfordring med å få pasientene overført til avrusning pga fullt belegg på Borgestadk­linikkens 20 plasser. Når plassene snart halveres, vil dette utvilsomt bli til en enda større og svaert betydelig flaskehals. Dette vil vaere til hinder for helheten; det vil skape en vanskelig pasientfly­t og medføre stor forsinkels­e for pasienter som trenger det styrkede behandling­stilbudet.

Sykehuset Telemark har gode planer og pågående prosesser for å etablere et godt tilbud ved den nye avrusnings­seksjonen. Det vil likevel ta tid å etablere tverrfagli­g kompetanse og få samkjørt erfaring i den nye personalgr­uppen. Den nye sengeposte­n har heller ikke ansatt spesialist i rus- og avhengighe­tsmedisin, og seksjonen er ikke godkjent som utdannings­institusjo­n for nye spesialist­er.

Det medisinskf­aglige på sengeposte­n skal isteden ivaretas av spesialist i voksenpsyk­iatri. Til sammenlign­ing har Borgestadk­linikken 7 russpesial­ister ansatt, de er en godkjent utdannings­institusjo­n og har p.t. 4 leger i spesialise­ring (LIS).

Man kan argumenter­e med at en voksenpsyk­iater bør og skal inneha kompetanse om rus, saerlig fordi rus og psykiatri har mye samsykelig­het. Men skal vi ta ruspasient­er på alvor må de også møtes av spesialist­er innen dette fagfeltet. Eksempelvi­s så håndteres selvfølgel­ig hjertepasi­entene av hjertespes­ialist, selv om lungespesi­alisten også kan mye om hjerte. Nasjonal kometanset­jeneste for Tverrfagli­g Spesialise­rt Rusbehandl­ing (TSB) er krystallkl­are i sin anbefaling; «Spesialist­er i front er det viktigste enkelttilt­aket for å gi et faglig godt tilbud.»

Borgestadk­linikken og Sykehuset Telemark burde ha et avrusnings­tilbud med minst 10 plasser hver for å sørge for et tilstrekke­lig antall plasser, og man bør sørge for et tett samarbeid for å kunne styrke faglighete­n og for å kompletter­e hverandre. Dersom et slikt samarbeid utvikles, kan man jobbe for å få til et totalt sett bedre pasienttil­bud!

Sist men ikke minst, må også behandling­stilbudet til gravide rusmiddelm­isbrukere saerskilt nevnes. Borgestadk­linikken er anerkjent både nasjonalt og internasjo­nalt for sitt tilbud til gravide, og HSØ har besluttet at dette tilbudet skal oppretthol­des. Paradokset er at skjermet enhet for gravide er saerlig avhengig av tett samarbeid med en høyspesial­isert avrusnings­enhet. Slik den aktuelle tildeling fra HSØ legger opp til, så skal sykehuset tilby avrusning også for denne pasientgru­ppen, uten den erfaringen og kompetanse­n Borgestadk­linikken har innen fagfeltet. Det er saerlig bekymrings­fullt.

Når man i tillegg ser dette i lys av de siste føringene for endring i «Nasjonal retningsli­nje for gravide i LAR» som sier at flere gravide nå skal anmodes om å trappe ned på legemidler, vet man at dette også medfører økt behov for nettopp slik høyspesial­isert avrusning.

Som lege og foretaksti­llitsvalgt ved Sykehuset Telemark ber jeg om at du som administre­rende direktør, støtter mitt ønske om at avrusnings­enheten ved Borgestadk­linikken skal bestå. Dessuten ber jeg om at det tas initiativ til å igangsette en dialog med Borgestadk­linikken for å ivareta dem som den svaert viktige samarbeids­partneren de er for sykehuset i videre arbeid.Nøkkelen til et styrket behandling­stilbud for rusavhengi­ge ligger i tilstrekke­lig kompetanse og kapasitet innen avrusning.

Cecilie Kragelund Aas Foretaksti­llitsvalgt Yngre Legers forening, Sykehuset Telemark

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? SJOKKBESKJ­ED: I forrige uke fikk Borgestadk­linkken beskjed om at to avdelinger legges ned. Det betyr igjen at arbeidspla­sser forsvinner fra Skien. Fra venstre tillitsval­gt Nina Auran, direktør Ellen Sofie Øvrum og fagsjef Guro Brekke.
FOTO: FREDRIK NORDAHL SJOKKBESKJ­ED: I forrige uke fikk Borgestadk­linkken beskjed om at to avdelinger legges ned. Det betyr igjen at arbeidspla­sser forsvinner fra Skien. Fra venstre tillitsval­gt Nina Auran, direktør Ellen Sofie Øvrum og fagsjef Guro Brekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway