Varden

Museum til 30 mill. om to år

Allerede i 2020 er drømmen at et nytt museum til over 30 millioner kroner skal stå klart på Vemork. Tolker vi miljøminis­ter Vidar Helgesen rett, skal det ikke stå på han.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

– Når det handler om kulturverd­ier av nasjonal og internasjo­nal verdi har vi god erfaring med å finne løsninger. Vi har også veldig gode formulerin­ger rundt det å ta vare på våre viktigste kulturminn­er i den helt nye blågrønne regjerings­erklaering­en.

Fantastisk historie om heltene

Det var liten tvil om at statsråden ble fascinert da han i går besiktiget tungtvanns­kjelleren for første gang. Helgesen var godt oppdatert på krigshisto­rien, og han fikk også solid påfyll under besøket.

– Dette er jo en historie med voldsom kraft. Som attraksjon er potensiale­t veldig stort. Dypest sett handler dette om verdier vi står opp for. Dette er en fantastisk historie om heltene. Samfunnsby­ggingen og arbeiderhi­storien vil vaere en stor tilleggsdi­mensjon også for et nytt museum med et innhold av internasjo­nal verdi.

– Du fikk et lite frieri om midler fra Vemork-direktør Runar Lia. Kan du innfri?

– Jeg driver ikke budsjettbe­handling når jeg er på slike besøk, men som sagt: Vi har gode erfaringer ...

Det var så langt statsråden ville gå overfor Varden mandag. På spørsmålet om hans videre skjebne som statsråd med Venstre i regjeringe­n – kommentert­e han med en latter: – Det som skjer, det skjer. Du trenger ikke vente så lenge på svaret.

Drømmen er i 2020

– Hva tenker du om statsråden­s signaler, og hva er masterpla-

nen, Runar Lia?

– Det har kommet veldig gode signaler. Jeg føler meg trygg på at dette vil gå i havn. Drømmen vår er at et nytt museum skal stå ferdig i 2020. Vi må sette oss hårete mål. Sikringsar­beidet må vi få gjort allerede i 2018. Museet håper vi å bygge i 2019 og 2020.

– Og da snakker vi om i kroner og øre?

– I praksis vil det nok bli 30 millioner pluss. Vi jobber med nye skisser og nye kostnadska­lkyler i disse dager. Vi fant jo en langt mer intakt kjeller enn vi turte håpe på. Det skal bli et flott museum med et helt spesielt glassoverb­ygg.

 ?? FOTO: KNUT heggenes ?? HISTORISK GRUNN: Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen og direktør ved NIA, Runar Lia på omvisning inne i tungtvanns kjelleren. Bak sees kanalen Joachim Rønneberg og Fredrik Kayser tok seg inn under aksjonen i 1943.
FOTO: KNUT heggenes HISTORISK GRUNN: Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen og direktør ved NIA, Runar Lia på omvisning inne i tungtvanns kjelleren. Bak sees kanalen Joachim Rønneberg og Fredrik Kayser tok seg inn under aksjonen i 1943.
 ??  ??
 ??  ?? OMVISNING: Statsråd Vidar Helgesen fikk en grundig innføring i historien rundt Vemork, verdensarv og tungtvanns­kjelleren. Her på vei til kjelleren.
OMVISNING: Statsråd Vidar Helgesen fikk en grundig innføring i historien rundt Vemork, verdensarv og tungtvanns­kjelleren. Her på vei til kjelleren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway