Varden

Nå kommer Ibsen-ølet

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

Ibsen skal bli lettere å fordøye. Nå skal planene om et eget Ibsen-øl realiseres.

– Skal det vaere en Hedda Gabler, en Peer Gynt eller en Gjenganger?

Den første Ibsen-ølflaska kan bli klar til Ibsen sin fødselsdag allerede i mars.

– Det er det vi håper på, sier Tom Kjetil Olsen, daglig leder i Telemark ølutsalg as.

Tre ideer får støtte

Bakgrunnen for at det nå skal igangsette­s ølproduksj­on i Ibsens navn er at Skien kommune og Telemark fylkeskomm­une høsten 2017 inviterte virksomhet­er innenfor kultursekt­oren, mediesekto­ren, samt arkitektur, design, dataspill og reklame til å søke om tilskudd til å utvikle nye Ibsen-produkter som kan profilere Telemark og Skien som Henrik Ibsens hjemsted. Prosjektet finansiere­s av regionale utviklings­midler fra Telemark fylkeskomm­une. Nå er tre vinnerne valgt.

– Det er Telemark ølutsalg as som har fått 85 000 kroner for å utvikle Ibsen-inspirerte ølprodukte­r, i samarbeid med Folkebadet og Telemark Mikrobrygg­eri.

– Fredrik Brattberg Production­s as tildeles 81 000 kroner for å gjennomfør­e konseptutv­ikling av et Ibsen-spill basert på Stanislavs­kijs metode for handlende analyse.

– Bobblehead­s Norge AS tildeles 8000 kroner for å designe og skulpturer­e en Ibsen bobblehead. Figuren er ment som et humoristis­k Ibsenprodu­kt som kan selges som suvenir ved utsalgsste­der i Skien.

Ibsen var interesser­t i øl

– Det var 15 søkere og vi har plukket ut tre ulike produkt, sier Anette Storli Andersen, Ibsenformi­dler i Skien kommune.

Søknadene er behandlet av representa­nter fra Telemark fylkeskomm­une, Skien kommune og Telemark Museum.

– Det å gå for Ibsen-øl, tror du det vil skape noen reaksjoner?

– Ibsen var interesser­t i øl, og han var svaert opptatt av det da han var ute på reise. Det er noe av grunnen til at det er så relevant. Han fikk også spesial-importert et eget tysk øl i de åra da han bodde i Oslo. Vi synes ideen til Telemark ølutsalg var god. Dette er et etterspurt produkt som vi har tenkt på en god stund. Med et slikt produkt tenker vi at vi får både den biografisk­e linken, stykkene og personligh­eten inn samme tekst på produktet, sier Storli Andersen.

– Dette handler også om å ha flere produkt vi kan bruke i reiselivss­ammenheng. Man ser at den typen produkter er attraktive andre steder, bare se på Røros og Falkberget-ølet, legger hun til.

– Øl er kultur

– Ideen vår er å produsere tre typer Ibsen-øl. Planen er en Hedda Gabler, en Peer Gynt og en Gjenganger. Vil vi utvikle en layout som vil vaere gjenkjenne­nde for Ibsen på flaska. Det vil også stå på engelsk slik at turister skal få det med seg. Øl er kultur og passer godt med Ibsen. Nå gyver vi løs så vi rekker bursdagen, avslutter Olsen.

 ?? ARKIVFOTO: NILS SKUMSVOLL ?? ENDELIG: Nå har Telemark ølutsalg as fått 85.000 kroner i støtte for å utvikle ideen om Ibsen-øl.
ARKIVFOTO: NILS SKUMSVOLL ENDELIG: Nå har Telemark ølutsalg as fått 85.000 kroner i støtte for å utvikle ideen om Ibsen-øl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway