Varden

De skålte for lyset

Et enormt dymamittdr­ønn. Så kom dagslyset – og gjennomsla­get for den nye Bambletunn­elen.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Klokka 0900 tirsdag 17. januar gikk salva. Da smakte det godt med en skål for anleggsslu­skene Haakon Vangsnes og Ivar Helge Moe.

– Det er alltid noe helt spesielt når vi ser gjennomsla­get. Men dette er jo ikke den lengste tunnelen jeg har vaert med på, sier arbeidsfor­mann Moe som har den en mil lange Jondalstun­nelen på CV-en.

Så følger han og de andre tunnelarbe­iderne den urgamle skikken og slurper i seg en liten klunk fra glasset.

Det hører også med til ritualet å ofre noen dyrebare dråper konjakk til de underjordi­ske. Steinrøysa velsignes med et par skvetter fra polets øverste hylle. Det faller nok i god jord.

Så er det videre til neste tunnel for arbeidsgje­ngen.

800 meter

Det nye løpet i Bambletunn­elen er 800 meter langt. Her skal det gå trafikk i sørgående retning.

Men først må «bare» en ny tofelts Grenlandsb­ru bygges over fjorden. Den skal gå parallelt med den gamle, på samme måte som den nye Bambletunn­elen skal gå parallelt med det gamle løpet. Slik blir det til sammen fire kjørefelt både i fjell og over fjorden. Det var av hensyn til trafikkavv­iklingen at tunnelen ble sprengt ut på forskudd.

Arbeidet med Kjørholt-tunnelen på andre siden av fjorden er også godt i gang. Her mangler det 700 av 2200 meter. Totalt koster de to tunnelene en milliard kroner.

Men det er lenge til bilistene kan nyte godt av dem, I flere år vil hullet i bergveggen stå og vente på parsellen LangangenR­ugtvedt – inkludert den nye brua.

Denne er bare på tegnebrett­et – og kan tidligst stå ferdig i 2022. Men dette er et høyst uhøytideli­g og rundt anslag.

– Ja, 2022 er absolutt det tidligste, sier Ruth Haug. Hun jobber i Nye Veier AS og er utbyggings­sjef for prosjektet E18 Kjørholt og Bamble tunnelene.

God stemning

Entreprise­n gikk til Haehre Entreprenø­r, mens det er Kruse Smith som har stått for selve utførelsen.

I går var det god stemning i det som ikke akkurat kan omtales som lyse og trivelige omgivelser, selv om det hjalp på humøret da det kom en glipe øverst i fjellet.

Selve salva på 400 kilo greide bare å få fram et lite kikkhull. Etterpå måtte en gravemaski­n settes inn for å slå inn siste rest av fjellet. Om 4–5 års tid kan man altså kjøre i 110 her.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SKÅLTE FOR GJENNOMSLA­G: Endelig så de lyset. Det betyr at en urgammel tradisjon med å ta seg en klunk, enten man vil eller ikke. Haakan Vangsnes og Ivar Helge Moe hadde slett ikke noe imot det.
BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M SKÅLTE FOR GJENNOMSLA­G: Endelig så de lyset. Det betyr at en urgammel tradisjon med å ta seg en klunk, enten man vil eller ikke. Haakan Vangsnes og Ivar Helge Moe hadde slett ikke noe imot det.
 ??  ?? ÅPNING: Slik ser den gryende tunnelmunn­ingen ut fra utsiden.
ÅPNING: Slik ser den gryende tunnelmunn­ingen ut fra utsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway