Varden

Her er Erna Solbergs

Med Venstres inntog var det duket for rokade med fem nye statsråder. Fire måtte ut, fem fikk nytt departemen­t og resten fikk fornyet tillit der de er.

-

Partileder­ne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fortsetter som statsminis­ter og finansmini­ster, mens partileder Trine Skei Grande (V) blir ny kulturmini­ster i den blågrønne regjeringe­n som viste seg for første gang på Slottsplas­sen etter et kort statsråd onsdag ettermidda­g.

En tydelig stolt ny regjering ble møtt av smilende venner da de presentert­e seg på Slottsplas­sen klokken 14.17. Etter klemmer og håndtrykk ble statsråden­e overrakt blomsterbu­ketter. Aller flest ble det til Venstre-lederen, som slet med å få plass til alle bukettene.

– Hvordan skal jeg kunne baere alt dette, sa Grande, som endte med å få baerehjelp av statsminis­ter Erna Solberg.

Elvestuen og Nybø

Trepartire­gjeringen må fortsatt finne støtte blant minst ett av de større partiene på Stortinget for å sikre flertall for sine forslag. Og den nye regjerings­plattforme­n som ble lagt fram på Jeløya i Østfold søndag, baerer bud om at det ikke alltid er det tidligere samarbeids­partiet KrF de blåblå vil henvende seg til.

Venstre, som så vidt fikk over 4 prosent oppslutnin­g ved stortingsv­alget høsten 2017, får tre statsråder i den utvidede Solberg-regjeringe­n. Grande får med seg nestleder Ola Elvestuen som blir klima- og miljøminis­ter. Den andre nestledere­n, Terje Breivik, blir igjen på Stortinget og rykker opp til parlamenta­risk leder for Venstres stortingsg­ruppe.

Iselin Nybø forsvant ut av Stortinget i fjor høst. Nå får hun et comeback i rikspoliti­kken som statsråd med ansvar for høyere utdanning og forskning i et oppsplitte­t Kunnskapsd­epartement.

Hvert av de gamle regjerings­partiene stilte med en helt fersk statsråd hver hos kongen onsdag. Åse Michaelsen blir eldrestats­råd i en alder av 57 år. Den nyopprette­de stillingen legges til Helse- og omsorgsdep­artementet. Michaelsen represente­rte Frp på Stortinget fra 2005 til 2017.

Norges rikeste politiker, Høyres Nikolai Astrup, får på sin side ansvar for å bekle en gjenoppret­tet statsrådsp­ost som bistands- og utviklings­minister. Astrup ble innvalgt på Stortinget i 2009 og gjenvalgt i 2013 og 2017. Samtidig avvikles posten som EU- og EØS-minister.

Nye oppgaver

Blant de sittende som får nye oppgaver, blir endringene muligens minst for Sylvi Listhaug (Frp). Hun forblir i Justisdepa­rtementet, der hun overtar som justismini­ster etter partikolle­ga Per-Willy Amundsen samtidig som hun tar med seg sin gamle portefølje som innvandrin­gsminister. Amundsen skal helt ut.

Linda Hofstad Helleland (H), Jan Tore Sanner, Monica Maeland (H) og Torbjørn Røe Isaksen (H) får alle nye jobber. Helleland går fra kultur til barne- og likestilli­ngsministe­r, Sanner blir en av to statsråder i Kunnskapsd­epartement­et, Maeland overtar for Sanner i Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet, mens Røe Isaksen overtar for Maeland i Naeringsde­partemente­t.

Rokeringen­e innebaerer at Marit Berger Røsland (H), Solveig Horne og Vidar Helgesen (H) slår følge med Amundsen ut av regjeringe­n.

Blir sittende

Følgende statsråder blir sittende:

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H), helseminis­ter Bent Høie (H), samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H), landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp), fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) og olje- og energimini­ster Terje Søviknes.

▶ Jon Even Andersen, NTB

 ??  ?? REGJERINGE­N SOLBERG: Regjeringe­n Solberg møtte pressen på Slottsplas­sen i
REGJERINGE­N SOLBERG: Regjeringe­n Solberg møtte pressen på Slottsplas­sen i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway