Varden

Kia har startet klassereis­en

Med Stinger viser Kia at de nå også vil inn på den mer eksklusive delen av bilmarkede­t. Bilen ser bra ut, men mangler litt finesse.

-

Kia er mest kjent for fornuftige biler og en solid garanti. Kjøretøy som kjøpes av folk som skal ha et problemfri­tt bilhold, som ikke har behov for å vise seg fram. Den koreanske bilfabrikk­en har i senere tid vaert svaert produktiv, og det kommer naermest månedlig nyheter fra dem.

Siste skudd på Kia-stammen er Stinger. En stor kombicoupé, med et svaert stilig ytre. Langt unna alle de snusfornuf­tige produktene som ellers dominerer Kias utvalg. Det er helt umulig å se at den er i slekt med Niro, for med Stinger dominerer lange linjer og noen heftige visuelle effekter.

Under panseret kan man også velge mellom motorer man ikke finner igjen i resten av modellinje­n. Testbilen har en firesylind­ret bensinmoto­r med 255 hestekreft­er, og gjør null til hundre på en tid som normalt ville tilsagt at en Kia bare var halvveis til hundre: Seks sekunder.

Selve biltypen plasserer seg i en liten nisje der man også finner kandidater fra Audi og BMW, henholdsvi­s A5 Sportback og 4-serie Gran Coupé.

Raffinert familiebil

Dette er ekstra raffinerte familiebil­er, der man lar takhøyden i baksetet gå noe på bekostning av et elegant ytre. De får en silhuett som ligner en coupé, uten at bakdører og baksetepla­ss forsvinner.

I tillegg har Kia gitt bilen flere visuelle detaljer som fjerner den ytterliger­e fra Niro og resten av familien. Symboliser­t med to sett med doble eksosrør bak med en diffusor mellom, brede hjulbuer og luftinntak på panseret. Sistnevnte er for øvrig kun kosmetikk.

Det er blitt superstili­g. Bak kan den minne om Maseratis 3200 GT fra rundt årtusenski­ftet, og det er et hederstegn. Kia har valgt å kjøre på med flere effekter enn de tilsvarend­e bilene fra Audi og BMW, som er ganske så streite, så dette er en bil som blir lagt merke til.

Det er også et ganske solid varsku fra Kia til en rekke europeiske bilproduse­nter. For ikke bare klarer de å rulle ut en rekke massemodel­ler med diverse drivlinjer, nå er de jommen på vei inn i premiummer­kenes domene også.

Naermer seg

Samtidig kan Audi og BMW få ned pulsen en smule hvis de tar en titt inn i bilen. For der er Stinger ikke på nivå med tyskerne. Her er det tatt i bruk ganske enkle materialer og en ditto layout. Mens premiummer­kene nå ruller ut biler med svaere integrerte skjermer i banebryten­de design, pakket inn i sofistiker­te materialer.

Det er litt skuffende av Kia. Stingers utvendige image hadde fortjent et noe raffere interiør enn dette. Nå skal det sies at alt fungerer utmerket, man sitter lavt og godt, og bilen har det aller meste av moderne teknikk, men det er litt for tamt. For Stinger er en dyr bil. Testbilen koster drøyt 700.000 kroner.

I utgangspun­ktet virker det også ganske drøyt sammenlign­et med en tilsvarend­e motorisert A5 Sportback eller 4-serie Gran Coupé, men Stinger kommer så å si ferdig utstyrt, mens tyskerne trenger et so-

lid innhogg i tilvalgsli­sten for å komme opp på Stinger sitt utstyrsniv­å. Testbilens eneste ekstrautst­yr er metallic lakk, resten er standard.

Bakhjulstr­ekk

Standard på denne bilen er også bakhjulstr­ekk. Firehjulst­rekk er tilgjengel­ig på utgaven med 200 hestekreft­ers diesel eller 370 hesters bensin. Sistnevnte har en startpris som ligger 50.000 kroner over én million.

Det var både morsomt og i overkant spennende i testperiod­en, som bød på alt fra elendige til helt håpløse føreforhol­d. Dermed er det ikke helt enkelt å si hvordan kjøreegens­kapene egentlig er. Motoren er bra kraftig, men akselerasj­onen er mer jevn enn eksplosiv, og selv om den ut fra størrelse ikke er overvektig, så kjennes den litt tung.

Noe som trolig stemmer godt med det Kia har ønsket å oppnå. En GT-bil som kan by på litt ekstra om man virkelig går inn for det. På glatta inntraff det punktet så tidlig at det er vanskelig å komme med noen kvalifiser­te uttalelser om hvordan de har truffet når det gjelder sportslige kjøreegens­kaper. Girkassen er behagelig, og kan overstyres fra hendler på rattet, men har en litt merkelig oppførsel da den går tilbake i automatmod­us noen sekunder etter at man har foretatt et manuelt skift. Det tyder også på at Kia sikter seg mer mot langturcru­ising enn banekjørin­g.

Som en stilig milsluker treffer Stinger temmelig bra på første forsøk, og selv om de tyske konkurrent­ene fortsatt er mer raffinerte, ville jeg ikke følt meg trygg på at det er tilfellet neste gangKiaprø­versegpåno­eiretning premium.

 ??  ?? MASERATI: Saerlig hekken minner om Maseratis 3200 GT, den hadde riktignok baklykter i boomerang-design, men selve formen er temmelig lik.
MASERATI: Saerlig hekken minner om Maseratis 3200 GT, den hadde riktignok baklykter i boomerang-design, men selve formen er temmelig lik.
 ??  ?? STOR: Kia Stinger er 483 centimeter lang, det er ti centimeter lengre enn Audi A5 Sportback. Billigste Stinger starter på 590.000 kroner med en diesel på 200 hestekreft­er.
STOR: Kia Stinger er 483 centimeter lang, det er ti centimeter lengre enn Audi A5 Sportback. Billigste Stinger starter på 590.000 kroner med en diesel på 200 hestekreft­er.
 ??  ?? FORDELING: Motoren er skjøvet så langt bak som mulig i motorromme­t, slik at bilens vektfordel­ing skal bli god.
FORDELING: Motoren er skjøvet så langt bak som mulig i motorromme­t, slik at bilens vektfordel­ing skal bli god.
 ??  ?? NYE LINJER: Stinger viser en ny side fra Kia. Det er en ganske stor og sportslig familiecou­pé.
NYE LINJER: Stinger viser en ny side fra Kia. Det er en ganske stor og sportslig familiecou­pé.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway