Varden

Vi konstatere­r at Hjuksebø vil til Notodden. Da bør de få lov til det.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Sammenslåi­ngen av Bø og Sauherad kommuner til Midt-Telemark kommune har ført til en prosess som gjør at kommunen kan bli mindre og få faerre innbyggere allerede før den blir en realitet. Torsdag behandlet formannska­pet i Sauherad saken om såkalt grensejust­ering, som i praksis handler om et enkelt spørsmål: Skal Hjuksebø fortsatt vaere en del av Sauherad (og dermed Midt-Telemark kommune) eller Notodden?

▶ Representa­ntene fra V, Sp, H og Frp stemte for en grensejust­ering, mens KrF og Ap – inkludert ordfører Mette Haugholt – stemte mot. Ordføreren mener at det blir feil å grensejust­ere en del av en kommune når dette får konsekvens­er for det samlede tjenesteti­lbudet, og sier til Varden at «jeg mener at konsekvens­ene for innbyggern­e på Hjuksebø ikke er så store som det at resten av kommunen vil få et dårligere tjenesteti­lbud». Ordføreren­s innvending er legitim, ettersom «bortfall» av 450 innbyggere – det vil rundt ti prosent av det totale innbyggert­allet – også fører til lavere inntekter for kommunen. Det betyr ikke at den er god.

▶ Vi forstår og respektere­r at saken har store følelser knyttet til seg. Konklusjon­en bør imidlertid vaere nokså ukompliser­t, ettersom en overvelden­de majoritet av innbyggern­e i Andgard og Hjuksebø grunnkrets­er (85 prosent) er positive til å bli «flyttet» til Notodden. Tilhørighe­ten er langt større og avstanden langt mindre. Oppdelinge­n kan få konsekvens­er for Sauherad, men det er helt vesentlig å huske på at en kommune er til for dem som bor i den. Vi konstatere­r at Hjuksebø vil til Notodden. Da bør de få lov til det. At Sauherad får lavere inntekter er, i det store og hele, et veldig dårlig argument for å tvinge folk til å bo i en kommune.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway