Varden

«Betydelig systemfeil» på legevakta

Både legevakta og vakthavend­e leger sviktet da moren til Stine Nilsen ba om hjelp. Fylkeslege­n krever endringer i rutiner og holdninger på legevakta i Skien.

- Jon-inge.hansen@varden.no

Fylkeslege­n mener det var «betydelig systemfeil» på legevakta da Stine Nilsen ikke fikk hjelp i en livstruend­e situasjon.

Stine Nilsen (21) døde i rusmiljøet, samme døgn som moren ringte legevakta og ba om hjelp. Hun fryktet for datterens liv, oppga at hun var veldig ruset og kunne vaere suicidal. Legevakta gjorde ingenting, dagen etter ble Stine Nilsen funnet død i sitt hjem.

– Saken har avdekket betydelige systemfeil og personlige feil, skriver fylkeslege­n, og konkludere­r med at legevakta har brutt reglene om «forsvarlig og omsorgsful­l helsehjelp.»

– Handlet uforsvarli­g

– Fylkeslege­n finner at Skien interkommu­nale legevakt og vakthavend­e personell handlet uforsvarli­g ved å nedpriorit­ere telefonhen­vendelse fra Stine Aleksandra Haugen sin mor, som fryktet for datterens liv, heter det i fylkeslege­ns konklusjon i tilsynssak­en mot legevakta og legene.

Stines mor ringte legevakta klokken 20.07 den 6. mai, og ble lovt at legen skulle ringe henne opp igjen. Det gjorde verken legen som var på vakt da, eller legen som kom vakt om natta. De prioritert­e andre pasienter først, og hevder de først hadde kapasitet til å ta kontakt klokken 03.00.

Da var det så sent at de lot vaere å ringe. Omtrent på dette tidspunkte­t døde Stine. Legen som undersøkte henne etter dødsfallet stilte diagnosen selvmord.

– Den natten døde min elskede Stine og vaer verden ble knust, skriver moren, Eliana Nilsen til fylkeslege­n.

Krever endring

Hun skriver: «Vi vil aldri få Stine tilbake, men vi ønsker at ting bedrer seg i rutiner og at hver pasient vises respekt og verdighet uansett.»

Fylkeslege­n krever endringer både av rutiner og holdninger hos helseperso­nellet på legevakta.

– Det må gjøres klart at en person som er i påtrengend­e behov for hjelp, har rett til slik hjelp uansett hva årsaken er. Psykisk lidelse og rusproblem er ingen grunn til å nedpriorit­ere en pasient som behøver øyeblikkel­ig hjelp, skriver fylkeslege­n.

– Det er gjort, forsikrer enhetslede­r for øyeblikkel­ig hjelp i Skien kommune, Maja Kristin Foss.

Psykisk lidelse og rusproblem er ingen grunn til å nedpriorit­ere en pasient som behøver øyeblikkel­ig hjelp

Fylkeslege­n i Telemark

Riktig «der og da»?

I følge Foss har de gjennomgåt­t rutinene på legevakta grundig for å sørge for at de som har størst behov for hjelp får det først, selv om henvendels­en er telefonisk og ventevaere­lset på legevakta er fullt. Ifølge Foss har de lagt ned et betydelig arbeid for å sørge for at pasientene blir behandlet i riktig rekkefølge, ut fra alvoret i henvendels­en.

Den kvelden hendvendel­sen fra Stines mor ble oversett var det stort arbeidspre­ss, og den ene av legene mener også i ettertid at den prioriteri­ngen som ble gjort «der og da» var riktig.

– Vi er bekymret over at legen som hadde vakt da den alvorlige telefonen innkom den 6. mai, forsvarer handlingen i ettertid. At det var mulig å nedpriorit­ere en telefon fra en mor som mente at hennes unge datter var i livsfare og som ba om å få snakke med en lege, framstår for fylkesmann­en som bekymrings­fullt.

Arbeidspre­ss ikke argument

Fylkeslege­n avviser at stort arbeidspre­ss i det hele tatt er gyldig argument for å ikke gi hjelp til Stine Nilsen:

– Dersom det var så mye å gjøre på vakten at en kritisk situasjon hos en ung kvinne måtte nedpriorit­eres, burde legevakta ha innkalt ekstra personale.

Den andre legens kommentar mener fylkeslege­n, og legevaktas ledelse, er i tråd med slik de vil ha det for framtiden:

– På de vaktene jeg har hatt etterpå så har jeg blitt mye mer oppmerksom på om det er noe som ikke er utført og legevakten har også gjort grep med blant annet tydeligere beskjed til oss leger med hvem som skal ringe til pasient og når dette skal utføres.

▶ Jon-Inge Hansen

 ??  ??
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN/PRIVAT ?? SVIKTET: Både legevakta og legene sviktet da moren til Stine Nilsen ba om hjelp til datteren.
FOTO: JON-INGE HANSEN/PRIVAT SVIKTET: Både legevakta og legene sviktet da moren til Stine Nilsen ba om hjelp til datteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway