Varden

Da opprørspol­itiet kom til Porsgrunn

Hørt om Meierislag­et i Porsgrunn i 1933? Ikke? Det vil Tor Arne Ursin og Grenland Friteater gjøre noe med.

- SindreOmen­ås ▶ sindre.omenas@varden.no

«Husk Menstad, gutter», skal medlemmene i statspolit­iet fra Oslo ropt til hverandre, da de kom med busser fra Oslo til Porsgrunn dagen etter 10 damer ved Porsgrunn Meieribola­g valgte å gå til streik for å få tarifflønn.

Menstadsla­get to år tidligere er godt dokumenter­t i historiebø­ker, som «arbeidskon­flikten som endret arbeidsliv­et». Meierislag­et er lillebrore­n, eller kanskje lillesøste­ren.

– Nesten ingen har hørt om det, selv om det satt hele byen på hodet de månedene det varte, sier Tor Arne Ursin.

Han jobber nå med å dramatiser­e hendelsene i byen under dette slaget, som skal bli Grenland Friteater store uteproduks­jon under sommerens internasjo­nale teaterfest­ival (PIT).

Trenger skuespille­re

Kommende torsdag blir det audition for å få skuespille­re og statister til de åtte uteforesti­llingene mellom 5. og 15. juni.

– Det blir som vanlig ganske omfattende, med kjøretøy og alt som ruller, når Tor Arne skal sette opp en forestilli­ng, smiler produsent Hans Petter Eliassen.

I alt blir det rundt femti aktører på utescenen ved Sjøfartsmu­seet.

– Vi skulle ideelt spilt stykket ved Meieritorg­et, men da hadde vi lagt beslag på så mye av logistikke­n i byen. Vi har spilt her ved elva tidligere, og det tror jeg blir bra, sier Ursin.

– Spennende epoke

Tor Arne Ursin har gravd seg dypt ned i dokumenter­te fakta knyttet til Meierislag­et.

– Avisene dekket konflikten. I Varden fant jeg faktisk bilder av protesten, der det var samlet rundt 2.500 personer på Meieriplas­sen, og der politiet voktet portene, forteller Ursi.

Han tenker at de ti damene ved meieriet må ha vaert overrasket over hvordan kravet om rundt femti øre mer i timen utviklet seg til å bli en spent situasjon for hele byen.

– Dette er en spennende epoke, spesielt for Porsgrunn. Fram til Hydro etablerte seg i byen i 1928, var det i stor grad et patriarkal­sk samfunn, med direktører fra lokalsamfu­nnet. Så vokste det fram en annen kultur med ufaglaerte arbeidere utenfra. Denne perioden danner grunnlaget for mange av de rettighete­r vi har i arbeidsliv­et

og som vi tar som en selvfølge i dag. Samtidig staket den også ut kursen for de mange som havnet på nazistenes side under krigen, sier Ursin.

Politi mot folket

Det viser seg i at statspolit­iet ble sendt fra Oslo for å ta kontroll over situasjone­n. Det ble ledet av Jonas Lie, barnebarn av forfattere­n med samme navn, og som senere ble en del av Quislings regjering under krigen.

Ursin klarer ikke å unngå å se det parodiske i hvordan Lie ledet den naermest militaere aksjonen i Porsgrunn, og skremte både borgerskap og innbyggern­e.

Han sier han etter hvert har blitt glad i å lete etter historien i naerområde­t.

– Det blir flere. Da jeg var ung, tenkte jeg at temaene var der ute i verden. Så har jeg sett at vi har så mange spennende historier her ved siden av oss, som vi bare ikke har sett.

 ??  ?? STATSPOLIT­I: «Opprørspol­iti» fra Oslo kom til Porsgrunn, med et klart minne om nederlaget under Menstadsla­get to år tidligere.
STATSPOLIT­I: «Opprørspol­iti» fra Oslo kom til Porsgrunn, med et klart minne om nederlaget under Menstadsla­get to år tidligere.
 ??  ?? MEIERISLAG­ET: Den glemte arbidskonf­likten som førte til at «opprørspol­iti» fra Oslo kom til Porsgrunn i 1933 blir uteteater i sommer.
MEIERISLAG­ET: Den glemte arbidskonf­likten som førte til at «opprørspol­iti» fra Oslo kom til Porsgrunn i 1933 blir uteteater i sommer.
 ??  ?? TEATER: Damene fra Meieriet får nå sin historie på teateret.
TEATER: Damene fra Meieriet får nå sin historie på teateret.
 ??  ?? MELK: Porsgrunn meieribola­g hadde flere butikker i byen.
MELK: Porsgrunn meieribola­g hadde flere butikker i byen.
 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway