Varden

– Veien må fikses nå

TROMMEDALS­VEGEN Før 3.300 biler i døgnet, snart 6.000 når nye RV36 slutter ved Trommedale­n

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ – Trommedals­vegen trenger en kvikk fiks, mener Hans Rønning. Å vente i ti år eller mer på en tunnel til 1.7 milliarder synes han blir feil, når veien kan fikses nå for mye mindre. I november tror han trafikken vil øke kraftig.

Den daglige lederen i Kjørbekk og Rødmyr Interesseo­rganisasjo­n (Krio) mener at en planlagt tunnel ikke må vaere noe hinder for å gjøre noe med veien i Trommedale­n nå.

– Begynner å haste

– Jeg er ikke imot tunnelen, for jeg tror vi trenger ny vei både over og under bakken. Men veie over bakken bør komme først, fordi den begynner det å haste veldig med, synes han.

– For når den nye riksveien fra Skjelbreds­trand er ferdig i november, ender den i en rundkjørin­g med Trommedals­vegen på den andre siden ved Skyggestei­n. Jeg tror de fleste kommer til å kjøre rett fram. Det virker som om de ikke har tenkt på dette, sier Hans Rønning.

Trafikken kommer til å øke fra 3.300 biler i døgnet i dag. Trafikken over Brekkasvin­gene har vaert 4.200 og forbi Solum kirke 1.850. Mange av disse 6.050 kan komme i tillegg.

– Veien er svingete, uoversiktl­ig og smal. Den er også ulykkesbel­astet, fortsetter Hans Rønning og legger til at veien har like stor trafikk av lastebiler som andre veier, cirka sju prosent. Det viser en telling han selv har gjort.

– Mange havner i grøfta, på steder er vanskelig å møte annen trafikk. Dessuten krysser den en populaer turvei. Her løper folk over veien, for det er 80 kilometers fartsgrens­e, sier han.

Rønning har fått beregnet prisen på å rette ut veien med det han betegner som moderate inngrep: 60 millioner kroner, inkludert en gang- og sykkelvei.

Veien vil imøtekomme flere trafikksik­kerhetshen­syn enn tunnelen, fordi den også har en løsning for de myke trafikante­ne.

Tunnel ikke vedtatt ennå

– Ikke minst er 60 millioner billigere enn de 1.7 til 2 milliarder som er prisen på tunnel og ny vei videre til Menstadbru­a, sier han.

– Det er en halv bypakke, men tunnelen er ennå ikke prioritert inn. Jeg vet ikke om den kommer til å bli det heller, fordi den er så dyr. Tenk, hvor mange gode prosjekter en slik tunnel fortrenger, fortsetter Rønning.

Om ti år

– Det er enda en grunn til at trafikken i Trommedale­n vil øke: Det er utbygginge­n av industrife­ltet på Rødmyr, med 34 nye tomter, og kanskje 250 flere mennesker som skal til og fra jobb, sier Hans Rønning.

– Det burde vaere et enkelt valg: Å sette av 60 millioner kroner og oppnå en umiddelbar virkning både for naeringsli­vet og alle typer trafikante­r. Eller sitte og ikke gjøre noe, og vente på et prosjekt som er helt i det blå og som det kanskje aldri blir noe av, sier Rønning.

Den nye tunnelen under Rødmyr er ikke inne i Bypakke 1, som skal vare i ti år. Varaordfør­er i Skien, Erik Naes (KrF), sier at politikern­e i år vil sette seg ned og begynne å prioritere hva som skal inn i Bypakke 2.

– Jeg har oppfattet styringsgr­uppa slik at et av de absolutt viktigste prosjekten­e i neste fase er riksvei 36 fra Skyggestei­n til E18. Det er noe alle vil prioritere, tror Erik Naes.

Kanskje blir tiden med Bypakke 1 kortet ned. Det betyr at man kan begynne å planlegge en tunnel fra Skyggestei­n til Kjørbekk først om åtte år?

– Jeg kan ikke kommentere de antakelsen­e, men det høres riktig ut, sier Erik Naes.

– Et konstrukti­vt forslag

– Jeg synes det er vanskelig å gi en kommentar til forslaget om Trommedals­vegen. Det er et konstrukti­vt forslag som kommer fra Krio, sier Erik Naes.

– Men veien har aldri vaert oppe i diskusjone­ne rundt bypakkene.

– Når Solumveien er ferdig, er det gang- og sykkelvei på hver side av Trommedals­vegen. Har dere tenkt på det? For tunnelen løser ikke noe problem for dem som skal ut og sykle?

– Det har ikke vaert en del av byutrednin­gen. Det er sykkeltras­eene mellom tettsteden­e som blir prioritert. Vi må se på hvor nytteverdi­en er størst, svarer Naes.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? SKYGGESTEI­N: Her ser vi hvordan nye riksvei 36 (bak) skal å ende i en rundkjørin­g med Trommedals­vegen rett fram.
FOTO: STATENS VEGVESEN SKYGGESTEI­N: Her ser vi hvordan nye riksvei 36 (bak) skal å ende i en rundkjørin­g med Trommedals­vegen rett fram.
 ??  ?? TROMMEDALE­N: Sett fra luften ser det flott ut, men fylkesveie­n er ulykkesbel­astet og trafikkere­s av 3300 biler i døgnet – når den ikke er stengt.
TROMMEDALE­N: Sett fra luften ser det flott ut, men fylkesveie­n er ulykkesbel­astet og trafikkere­s av 3300 biler i døgnet – når den ikke er stengt.
 ??  ?? VIL ØKE: Trafikken i Trommedale­n vil øke fordi Rødmyr vokser og fordi mange av de 6.000 bilene som kommer nordfra vil kjøre rett fram.
VIL ØKE: Trafikken i Trommedale­n vil øke fordi Rødmyr vokser og fordi mange av de 6.000 bilene som kommer nordfra vil kjøre rett fram.
 ??  ?? GLEMT VEI: Hit til Rødmyr forventer Hans Rønning økt trafikk fra november – når den nye riksvei 36 åpner. – Det virker som om de ikke har tenkt på dette, sier Rønning.
GLEMT VEI: Hit til Rødmyr forventer Hans Rønning økt trafikk fra november – når den nye riksvei 36 åpner. – Det virker som om de ikke har tenkt på dette, sier Rønning.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway