Varden

Et styrket rustilbud i Telemark?

Mange har lurt på hvordan jeg som direktør ved Sykehuset Telemark kan mene at rustilbude­t i fylket kan bli bedre framover. Vardens redaktør undrer seg også over dette på lederplass onsdag 17. januar.

- Tom Helge Rønning Administre­rende direktør, Sykehuset Telemark HF

Jeg innser at det kan vaere vanskelig å nå fram med budskapet sitt i en kompleks sak, om et tjenesteti­lbud i utvikling, med mange aktører og stort engasjemen­t. I tillegg er dette en sak som både berører Telemark som fylke og en hel region.

Helse Sør-Øst har gitt fire private ideelle aktører tilbud om avtale innen tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing. Dette er Borgestadk­linikken, Tyrilistif­telsen, Manifestse­nteret og Skjelfoss psykiatris­ke senter.

Etter at dette ble kjent, har det vaert en stor debatt om kapasitete­n på avrusning, men egne avrusnings­plasser var ingen selvstendi­g del av anbudet til Helse SørØst.

Da Borgestadk­linikken sa opp sin avtale med Helse Sør-Øst, fikk Sykehuset Telemark i oppdrag å opprette en avrusnings­enhet med ti plasser. De fleste steder i landet er tung avrusning lagt til sykehusene fordi det blir sett på som en offentlig oppgave, og fordi sykehusene har medisinske støttefunk­sjoner og et psykiatris­k tilbud som kan vaere viktig for disse pasientene.

I debatten er det flere som forsøker å så tvil om sykehusets evne til å etablere et godt avrusnings­tilbud. Jeg er overbevist om at vi skal klare dette. Den nye seksjonen kommer til å bestå av ansatte med erfaring fra ulike behandling­ssteder, og den har tiltrukket seg dyktige fagfolk fra hele landet.

Plassene som er tildelt Sykehuset Telemark er like mange plasser som Borgestadk­linikken har hatt i Skien.

Samtidig har det kommet både faglige og politiske føringer som sier at avrusning skal vaere en del av tilbudet ved institusjo­ner som tilbyr døgnbehand­ling. Dette presiserte også helseminis­ter Bent Høie i sin sykehustal­e tirsdag denne uka. Målet er å sikre avrusning som en del av pasientbeh­andlingen. Det er legitimt å mene at dette er feil vei å gå, men jeg mener det er klokt.

Det har også blitt stilt spørsmål ved utrednings­kapasitete­n framover, men heller ikke pasientutr­edning var en selvstendi­g del av anbudet til Helse Sør-Øst. Målet er at utredning skal vaere integrert i behandling­en, og at pasientene dermed slipper å forholde seg til flere aktører. Også det synes jeg er klokt.

Det kan derfor bli galt å lage matematisk­e regnestykk­er når vi skal sammenlikn­e framtidas rusbehandl­ing med den som har blitt gitt.

Jeg er overbevist om at Borgestadk­linikken kommer til å spille en viktig rolle i rus- og avhengighe­tsbehandli­ngen i Telemark framover, og jeg er spesielt glad for at Borgestadk­linikken blant annet skal fortsette med behandling­en av gravide rusmisbruk­ere og tilbudet til familier som sliter med rus og avhengighe­t.

I tillegg synes jeg det er spennende at Tyrilistif­telsen har mottatt tilbud fra Helse Sør-Øst. Stiftelsen har etablert seg i Skien, og den bringer både kompetanse og arbeidspla­sser til fylket vårt.

Når vi ser på tilbudet som Helse Sør-Øst har presentert, er det satt av 257 millioner kroner til kjøp av tjenester fra private ideelle aktører. Dette er en økning på 21 millioner kroner, og en stor del av disse tjenestene vil bli tilbudt i Telemark.

Jeg mener derfor at jeg har mine ord i behold når jeg tror at tilbudet til pasienter som sliter med rus og avhengighe­t blir bedre i Telemark framover. Sykehuset Telemark ønsker å bidra til dette, i tett samarbeid med Borgestadk­linikken, Tyrilistif­telsen og kommunene i fylket.

 ?? FOTO: JAN BJORN TARANRØD ?? BEDRE: Sykehus-direktør Tom Helge Rønning svarer på kritikken og fastholder at tilbudet til pasienter som sliter med rus og avhengighe­t blir bedre i Telemark framover.
FOTO: JAN BJORN TARANRØD BEDRE: Sykehus-direktør Tom Helge Rønning svarer på kritikken og fastholder at tilbudet til pasienter som sliter med rus og avhengighe­t blir bedre i Telemark framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway