Varden

– NOAH går mot EUs avfallspla­n

– NOAH og Klimaog miljødepar­tementet går mot EUs avfallspla­n, mener deponimots­tander.

-

– I EUs avfallspla­n er kriteriene for lokasjon av et deponi for farlig avfall udiskutabe­lt, sier Øystein Dalland naturvernf­orkjemper og motstander av avfallsdep­oni i Norcemgruv­ene.

Naerhet til befolkning Han peker på EUs avfallspla­n kapittel 5, med underpunkt 4, hvor det heter at det første man må gjøre er definere de områdene som er absolutt utelukket til et deponiform­ål.

Blant kriteriene EUs avfallspla­n lister opp som utelukkend­e lokasjon for et deponi er blant annet naerhet til befolkning, skoler og friluftsom­råder.

Beskytter NOAH

– Det finnes ufravikeli­ge internasjo­nale lovregler for at staten selv skal påse at tette bysamfunn og annen sårbar arealbruk ikke skal få gigantiske anlegg for farlig avfall, verken i eller under seg, sier Dalland.

Han mener at Brevik-Heistadomr­ådet har fått en motsatt prosess.

– I stedet for å beskytte befolkning­en opplever vi at regjeringe­n beskytter og manøvrerer til fordel for en privat aktør, mot internasjo­nale lovregler, mot politiske rettmessig­e og nødvendige vedtak og mot lokal kvalifiser­t kunnskap, sier Dalland.

Tok seks dager

Varden forela EUs avfallspla­n med kapittel 5, underpunkt 4 for Klima- og miljødepar­tementet.

Mailen ble sendt til informasjo­nsavdeling­en torsdag 4. januar.

Seks dager senere, 10. januar kom svaret fra statssekre­taer Lars Andreas Lunde (H) i Klimaog miljødepar­tementet.

Kan vaere aktuelt

Han skriver:

«EU har utarbeidet veiledere som har vaert retningsgi­vende for landenes arbeid med avfallspla­nene.

Retningsli­njene stiller opp ulike kriterier for avfallsbeh­andlingsan­legg som landene kan velge å anvende.

Det oppstilles altså ikke et krav om at alle kriterier i retningsli­njene skal følges, men det listes opp en rekke forhold som kan vaere aktuelle i det enkelte land.

Det må følgelig gjøres en konkret vurdering i det enkelte land av hvilke kriterier som bør anvendes.

Forskjell i geografi, demografi, systemer for avfallshån­dtering, med mer, kan vaere faktorer som gjør at vurderinge­ne på dette området blir ulik mellom landene.»

 ??  ?? EU’S REGELVERK: Miljøvernf­orkjemper og deponimots­tander, Øystein Dalland mener regjeringe­n beskytter NOAH framfor befolkning­en i Brevik-Heistad-området.
EU’S REGELVERK: Miljøvernf­orkjemper og deponimots­tander, Øystein Dalland mener regjeringe­n beskytter NOAH framfor befolkning­en i Brevik-Heistad-området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway