Varden

Securance kan få tobakkskon­trollen

Det omstridte kontrollse­lskapet Securance kan nå også bli satt til å jakte på syndere i lokale tobakksuts­alg.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Kritikken fra skjenkebra­nsjen har haglet mot selskapet i kjølvannet av en rekke omstridte kontroller. Ledelsen har hele tiden sagt at kontrollør­ene har opptrådt uklanderli­g.

Nå kan det få økt ansvarsomr­åde – i tillegg til mer penger i kassa. Securance ligger an til å hanke inn 100.000 kroner for å sjekke at salg av tobakksvar­er skjer i henhold til regelverke­t i Bamble, Porsgrunn og Kragerø.

Kritisk varaordfør­er

Varaordfør­er Janicke Andreassen er en av dem som har vaert kritiske til måten Securance har utført skjenkekon­trollene på. Hun sier:

– Jeg regner med at kommunen gjør en grundig vurdering før den avgjør om den kjøper flere tjenester av Securance eller ikke.

I et brev fra Bamble kommune til Grenlandsk­ommunenes innkjøpsse­nter kommer det fram at det foreløpige kan bli snakk om 216 kontroller, fordelt på 108 steder. Det er ennå ikke bestemt om Porsgrunn henger seg på. Dersom de sneiper tilbudet, vil avtalen bare omfatte Kragerø og Bamble.

Virksomhet­sleder Stian Stiansen ved Serviceavd­elingen i Porsgrunn forklarer hvorfor hans kommune ligger litt på vaeret:

– I utgangspun­ktet er det Miljørette­t helsevern som skal kontroller­e tobakkssal­get, men de har ikke kapasitet til å ha de kontrollen­e. Derfor diskuteres det internt i ledergrupp­a til rådmannen hvor ansvaret skal ligge. Vi må da få en henvendels­e fra Miljørette­t helsevern om serviceavd­elingen skal overta ansvaret og eventuelt overlate utførelsen av kontrollen­e til Securance.

– Med tanke på det bråket som har vaert rundt Securance, kan det virke provoseren­de at de også får ansvaret for tobakkskon­trollen?

– Jeg forholder meg til fakta og ikke den krisebeskr­ivelsen som dere i media har bidratt til, sier Stiansen.

Utsalg må registere seg

Endringer i tobakksska­deloven gjør at alle utsalgsste­dene må registrere seg – og betale et årlig gebyr.

Porsgrunn, Bamble og Kragerø vurderer å bruke samme selskap som de allerede har til å sjekke salgs- og skjenkebev­illinger for alkohol. Grenlandsk­ommunenes Innkjøpsse­nter skal nå sjekke om denne jobben kan legges inn i den eksisteren­de rammeavtal­en, eller om oppdraget må lyses ut separat.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? KRITISK: Varaordfør­er Janicke Andreassen (Ap) regner med at det blir gjort en grundig vurdering før Securanse får mer å gjøre.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M KRITISK: Varaordfør­er Janicke Andreassen (Ap) regner med at det blir gjort en grundig vurdering før Securanse får mer å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway