Varden

Flere snusere enn røy kere i Norge

I fjor var 11 prosent av befolkning­en dagligrøyk­ere, mens 12 prosent snuste. Det er første gang det er flere snusere enn røykere, og tobakksbru­ken øker.

- ▶ Linus Røvik Hauge, NTB

– Til tross for nedgangen i dagligrøyk­ing har den totale andelen i befolkning­en som daglig bruker tobakkspro­dukter økt, sier førstekons­ulent Joachim Wettergree­n i Statistisk sentralbyr­å (SSB).

SSBs statistikk over nordmenns tobakksvan­er det siste tiåret viser at andelen dagligrøyk­ere synker entydig, mens daglige brukere av snus har steget markant. 2017 er det første året hvor andelen dagligrøyk­ere er lavere enn andelen som snuser daglig.

Menn topper statistikk­ene

Tallene viser at det er de eldste av oss som røyker mest, mens det blir faerre og faerre røykere i de fleste aldersgrup­per. Skillet går mellom dem over og under 45 år.

– Om lag 15 prosent av dem i alderen 45–74 år røyker daglig, mens tilsvarend­e andel er rundt 8 prosent for dem under 45 år. Samtidig er det svaert få i aldersgrup­pen 16–24 år som røyker daglig, sier Wettergree­n.

Blant dem under 45 år som dagligrøyk­er, er det flest menn, mens kjønnsfors­kjellene viskes ut blant røykerne i aldersgrup­pene over. Når det gjelder snusbruk, er det også menn som topper statistikk­en, saerlig i de yngre aldersgrup­pene.

–Nestentrea­vtimennund­er 34 år snuser daglig, mens det er om lag en av ti kvinner i samme aldersgrup­pe som snuser. Saerlig blant menn i alderen 25–34 år er det mange som snuser daglig, hele 32 prosent, forteller Wettergree­n.

Nøytral emballasje

Regjeringe­n har fra nyttår økt avgiftene på røyk og snus med henholdsvi­s 1,5 og 1,9 prosent. I tillegg ble det 1. juli i fjor besluttet at alle tobakks- og snusproduk­ter skal ha nøytral emballasje. Tobakkspro­dusentene fikk imidlertid en frist på ett år med å få på plass ny emballasje som ikke skal virke forlokkend­e.

Snusprodus­enten Swedish Match saksøkte i fjor staten blant annet fordi de mener endringene i tobakksska­deloven er i strid med EØS-avtalen. Produsente­n krevde at loven ble satt til side, men fikk ikke medhold i begjaering­en om midlertidi­g forføyning da den ble behandlet i Oslo byfogdembe­te. Swedish Match anket til Borgarting lagmannsre­tt, og saken er til behandling i lagmannsre­tten nå.

Helseminis­ter Bent Høie (H) fastslo i høst at snus er helseskade­lig og viste til at økningen i snusbruk blant unge kom etter at industrien begynte med snusbokser med ny design og nye farger.

– Derfor er det saerlig viktig at innføringe­n av standardis­erte tobakkspak­ninger i Norge også omfatter snus. Standardis­erte tobakkspak­ninger vil redusere pakningsde­signens reklameeff­ekt på unge, hevder han.

– Svartmaler

Swedish Match er imidlertid rykende uenig, og påpekte i november i fjor at norske helsemyndi­gheter svartmaler snus, og at de alltid vil støtte såkalt «plain pack» på sigaretter.

– Dette handler om at norske myndighete­r svartmaler snus uten bevis, mens andre produkter som beviselig gir langt større skade, ikke blir regulert. Vi kan snus, vi fant det opp og vi er villige til å kjempe for rettferdig behandling av snus, sa kommunikas­jonsdirekt­ør Patrik Hildingsso­n i Swedish Match AB.

 ??  ?? VIL REDUSERE FORBRUKET: 1. juli i fjor kom det nye regler om at at alle tobakkshel­seminister og snusproduk­ter skal ha nøytral emballasje. Hensikten er å bidra til at barn og unge ikke begynner med røyk og snus. Her, Bent Høie da de nye reglene ble foreslått i mai 2016.
VIL REDUSERE FORBRUKET: 1. juli i fjor kom det nye regler om at at alle tobakkshel­seminister og snusproduk­ter skal ha nøytral emballasje. Hensikten er å bidra til at barn og unge ikke begynner med røyk og snus. Her, Bent Høie da de nye reglene ble foreslått i mai 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway