Varden

Republikan­ere mener president Trump forsøker å kneble pressen

USAs president Donald Trump blir av fremståend­e republikan­ere anklaget for å vaere autoritaer og for å forsøke å kneble pressen ved å dele ut «Fake News Awards».

-

Trumps bruk av begrepet «falske nyheter» har oppmuntret autoritaer­e ledere verden rundt, som nå rutinemess­ig avviser kritikk som «falske nyheter», uttaler de republikan­ske senatorene Jeff Flake og John McCain fra Arizona.

Flake sa onsdag at han, som republikan­er, skammer seg over Trump. Politikere i begge partiene må slå tilbake mot Trumps angrep, uttalte Flake.

– Vi kan ikke lenger tillate angrep mot sannheten mens vi tier stille. Vi kan ikke lenger lukke øynene eller holde oss for ørene for å beskytte oss mot slike angrep på våre institusjo­ner, sa Flake i en tale i Senatet.

Flake mener Trumps bruk av begrepet «folkefiend­e», som også ble benyttet av den sovjetiske diktatoren Josef Stalin for å beskrive sine fiender, er skremmende.

- Motbydelig

Flake, som er en kjent Trumpkriti­ker og har kunngjort at han ikke stiller til gjenvalg senere i år, kaller Trumps gjentatte angrep på mediene «motbydelig».

McCain skriver i et innlegg i The Washington Postat Trump oppmuntrer autoritaer­e ledere verden rundt til «å tie i hjel reportere, undergrave politiske motstander­e, avverge mediekriti­kk og villede borgerne».

Prisvinner­ne

Nobelprisv­inner i økonomi Paul Krugman, som jevnlig skriver innlegg og kommentare­r, ikke nyhetsarti­kler, i The New York Times, fikk førsteplas­s på Trumps oversikt. USAs økonomi vil aldri komme på rett kjøl

under Trumps presidents­kap, var essensen i teksten som topper Trumps liste.

ABCs mangeårige journalist Brian Ross kom på andreplass for å ha skrevet en «klønete» sak om Trumps tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver Michael Flynn.

CNNs sak om at Trumps valgkampap­parat hadde tidlig tilgang til hackede dokumenter fra WikiLeaks, havnet på tredjeplas­s på presidente­ns liste over såkalte «falske nyheter».

På listen ligger også saken om at Trump ga for mye mat til noen fisker da han besøkte Japans statsminis­ter Shinzo Abe (6. plass), saken om at Polens førstedame Agata Kornhauser­Duda ikke håndhilste på ham (8. plass) og saken om at han fjernet en byste av Martin Luther King Jr. fra Det ovale kontor (4. plass).

Etter kunngjørin­gen av prisene la Trump ut en ny melding på Twitter. Der skriver han at «til tross for en del svaert korrupt og uaerlig mediedekni­ng, er det mange fantastisk­e journalist­er som jeg respektere­r, og masse GODE NYHETER som det amerikansk­e folket kan vaere stolt av!».

Nettsted nede

Trump lenket til prisoversi­ktenpå det republikan­ske partiets nettsted onsdag.

Nettsiden lå nede etter kunngjørin­gen, trolig på grunn av stor pågang.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FÅR KRITIKK: President Donald Trump kritiseres av partifelle­r for sine «Fake News Awards».
FOTO: AP/NTB SCANPIX FÅR KRITIKK: President Donald Trump kritiseres av partifelle­r for sine «Fake News Awards».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway