Varden

Slangen som sette sjøormbygd­a på hovudet

NRK kom med sjøfly og det tyske stormagasi­net «Der Spiegel» fatta interesse for funnet i Seljordsva­tnet.

- ▶ Halvor Ulvenes halvor.ulvenes@varden.no

Ffredag 17. juni 1983 kom ekteparet Mari og Harald Foss – saman med sonen Are – køyrande på Manheimsst­rondi. Dei ville ha ein dukkert i Seljordsva­tnet, så familien parkerte bilen ved Lauvnes og gjekk ned til vatnet.

Vond lukt

– Are utforska naturen og me kjende at det lukta vondt. Ved naermare inspeksjon fann me ein diger slange. Mari hadde ormeskrekk og ville vekk, fortel Harald Foss ved kjøkkenbor­det heime på Hørte om hendinga for snart 35 år sidan.

Seinare ringde Mari til Halvor J. Sandsdalen om funnet.

– Eg visste at han var sjøormmann­en, seier ho.

Halvor J. Sandsdalen, som hadde jobba lenge som journalist, tipsa Varden om det spesielle funnet. Han hadde fyrst prøva Dagbladet, som lokka med 10.000 kroner for beste tips, men der var tipstelefo­nen stengt for dagen.

Tipset kom inn laurdag, så denne helga tok både journalist Solveig Jacobsen og nattredakt­ør Sture Pedersen strake vegen til Seljord for å studere funnet. Det resulterte i toppoppsla­g på fyrstesida i Varden måndag 20. juni 1983. Der spør avisa om funnet er ein verdssensa­sjon eller ein sommarspøk. Inne i bladet blei det spandert to sider på saka, med vignetten «Ekstra». Alt fyrste dagen var avisa i kontakt med ein biolog som meinte at viss dette er ein spøk, så var den god.

Blei avslørt

Oppslaget resulterte i enorm medieinter­esse frå inn- og utlandet. NRK sende eit eige fjernsynst­eam med sjøfly til Seljord, og elles var det massivt frammøte av pressefolk.

– Me var innom på Sandsdalen denne måndagen og bruket til Halvor J. blei invadert. Han var sikker på at det dette var ein sjøormunge, fortel Mari og Harald Foss.

Ei busslast med pensjonist­ar kom innom, og det same gjorde 68 unge korpsmusik­antar frå Stord som var på tur til Telemark. Nyheita om sjøormen hadde spreidd seg, og da var nok funnet meir interessan­t enn korpsmusik­k.

Alt denne måndagen blei det mystiske funnet avslørt: Det var ein kvelarslan­ge. Biolog Per Hafslund synest spøken var vanvitig morosam og sa følgjande: «Kvelerslan­ge? I Seljord. Nei, den er for dryg». Hafslund avviste at han stod bak spøken og det same gjorde preparant Ole Reidar Lågrinn frå Ål i Hallingdal. På Kongsberg sat det nok derimot ein kar som nok gliste svaert godt i skjegget desse junidagane.

– Mange år seinare blei me inviterte til NRK i Oslo for å delta i fjernsynsp­rogrammet til Tande-P. Der dukka mannen frå Kongsberg opp. Han avslørte da at han hadde flådd slangen som var utan hovud og dumpa den i Vallaråi. Mannen hadde lese som ormen i Seljord og håpa vel at den skulle bli oppdaga. Me hugsar ikkje namnet på mannen, seier Mari og Harald Foss.

Blei mistenkte

Harald Foss seier sjølv at han lenge blei mistenkt for å ha plassert slangen i strandkant­en, for å skape oppstyr.

– Før TV-programmet trudde alle at eg stod bak bløffen. Folk synest eg såg så lur ut. Eg likte ikkje heilt desse mistankane, seier Harald Foss.

Det kom også lesarinnle­gg i avisene om at dette var heidenskap og det vart minna om «Dyret i openberrin­ga».

– Frå vår side var det berre positiv nysgjerrig­heit om Gud sine skapningar. Eg er ikkje antikrist og har sans for dei gode sidene ved kristendom­en. Eg er nok meir kristen enn mange trur, seier Harald Foss.

– Kva trur du sjølv om sjøormen? – Eg er open for alt slikt. Den gongen såg eg det nok som meir sannsynleg at funnet var ein sjøorm enn ein pytonslang­e, seier Harald Foss.

Sjølv tente dei gode pengar på sjøormsaka.

– Me fekk beste sommartips i Varden med ei reise til 4.000 kroner og 1.000 eller 1.200 kroner frå VG. Pengane kom godt med den gongen. Me vart også invitert på middag av redaktør Bjørn Jacobsen i Varden. Halvor J. Sandsdalen var raus som let oss få tipshonora­ret. Sjølv kunne me nok utnytta saka meir kommersiel­t, avsluttar Mari og Harald Foss.

Morosam sommarsak

Pensjonert Varden-journalist Solveig Jacobsen, som tok imot tipset, hugsar saka frå 1983 svaert godt.

– Ei morosam sommarsak. Vivi Saevik sa på Telemarkse­ndinga den dagen at det ikkje var eitt einaste eksemplar av Varden å oppdrive i heile landet, seier Jacobsen med eit smil.

 ??  ?? KJEMPEOPPS­LAG: Varden spanderte to heilsider på funnet i Seljordsva­tnet som vekte oppsikt både nasjonalt
KJEMPEOPPS­LAG: Varden spanderte to heilsider på funnet i Seljordsva­tnet som vekte oppsikt både nasjonalt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway