Varden

Kuttene til ordfører Kåss

- Heidi Nordby Lunde stortingsr­epresentan­t, Høyre

Arbeiderpa­rtiet brukte ikke lang tid på å true med usosiale kutt da de hørte regjeringa­s forslag om å senke taket på hvor mye kommuner kan kreve inn av innbyggern­e i eiendomssk­att.

Arbeiderpa­rtiets ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, meldte seg frivillig som den verste i klassen i så måte. Porsgrunn ble også brukt i spørretime­n onsdag mot davaerende kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

Porsgrunns innbyggere får beholde 40 millioner kroner som kommunen i dag tar inn i eiendomssk­att, og kommunen vil tape tilsvarend­e i inntekter. Summen utgjør for eksempel differanse­n mellom det billigste og dyreste alternativ­et for bro over elva i Porsgrunn. Men Robin Kåss sier han må kutte et helt sykehjem eller i skolesekto­ren.

Under overskrift­en «Kåss kutter med god samvittigh­et» skrev lokalavise­n Varden for to år siden om at pleietreng­ende i Porsgrunn ble stuet bort på sykehjem, og at ansatte og pårørende fortvilte over kuttene til Kåss.

Han var ifølge avisa mer bekymret over at det kommunale eiendomsse­lskapet Porsgrunn Utvikling AS ikke skulle tappes for penger. Selskapet får tilført titalls millioner i egenkapita­l fra kommunekas­sa, og mottar ifølge Varden mer eller mindre fordekte subsidier gjennom rause kommunale leiekontra­kter.

Dersom taket for eiendomssk­atten senkes vil dette utgjøre rundt 350 millioner kroner på landsbasis. Det er omtrent samme summen kommunene kunne spart dersom flertallet på Stortinget hadde vedtatt regjeringe­ns forslag om å redusere antall kommunale kemnerkont­or etter Skatteetat­ens anbefaling­er fra 288 lokale til 27 regionale, og dermed spart 360 millioner kroner årlig. Det er 360 millioner kroner norsk naeringsli­v betaler for å subsidiere arbeidspla­sser Skatteetat­en sier vi ikke trenger. Det er 360 millioner som kunne vaert brukt på sykehjem og skoler over hele landet.

Uavhengig av det store fallet i oljeprisen i 2014 og den påfølgende omstilling­en av Norge, der vi nå ser veksten i økonomien ta seg opp og ledigheten går ned, så vil vi måtte gjøre skarpere politiske prioriteri­nger i fremtida. I Stortinget har Arbeiderpa­rtiet sagt at de har inngått for mange forlik og er for konstrukti­ve. De stemmer mot endringer og for reverserin­ger av selv mindre reformer, som kunne bidratt til en mer baerekraft­ig velferdsst­at for framtida.

Arbeiderpa­rtiet prioritere­r altså å bruke 360 millioner på en struktur som er overflødig, men når de får inn mindre penger fra folks flest så kutter de i tjenesteti­lbudet og skylder på manglende overføring­er fra staten. Høyre mener det både er mulig å føre en ansvarlig økonomisk politikk for en baerekraft­ig velferdsst­at for framtida, og å levere gode tjenester til innbyggern­e. Det handler faktisk om prioriteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway