Varden

En uforståeli­g beslutning

-

Beslutning­en til Helse Sør-Øst om å redusere antall avrusnings­plasser i regionen er uforståeli­g. Borgestadk­linikken opplever stor støtte og politisk engasjemen­t, når vi nå kjemper for å beholde avrusnings­enheten på Borgestad.

Jeg takker for støtten fra foretaksti­llitsvalgt ved Sykehuset Telemark (STHF) Cecilie Kragelund Aas. Hun bringer i Varden inn gode betraktnin­ger om utfordring­ene når 20 avrusnings­plasser blir til 10 fra 1. april. Dette er en lege som til daglig står i feltet og jobber med mennesker med et sterkt behov for hjelp. En lege som er svaert bekymret på nettopp pasientene­s vegne, og som til daglig kjenner på kroppen at vyer og visjoner hjelper dem lite. En som over tid har møtt pasienter på egen øyeblikkel­ig hjelp ruspost og måttet skrive dem ut uten videre avrusning fordi det ikke er ledige plasser.

Jeg vet dette fordi jeg har stått på andre siden og altfor ofte måttet si nei, fordi vi der og da allerede har overbelegg på våre 20 avrusnings­plasser. Jeg forstår at hun er fortvilet på pasientene­s vegne.

At sykehusdir­ektøren sier i sin kommentar til avisen at pasientene har mindre behov for avrusning enn før, er uforståeli­g for meg. Det er 5 ukers ventetid til de 20 plassene Borgestadk­linikken har i dag. Pasientene på venteliste er vurdert av spesialist­er i tverrfagli­ge team i regionen, og de kan ikke nyttiggjør­e seg «enklere» tilbud.

Det er viktig å presisere: Fra Borgestadk­linikkens side er ikke dette en kamp mot sykehusets 10 plasser. Vi har hele veien støttet opp om dem. Plassene på STHF er på ingen måte i spill her. Det handler ikke om et enten eller, men et både og. Vi kjemper for dette, isaer for å oppretthol­de kapasitete­n, men også for å sikre kvaliteten i de naermeste årene.

Avrusnings­enheten er godkjent for utdanning av spesialist­er innen rus- og avhengighe­tsmedisin. Vårt uvurderlig­e miljøperso­nale har årelang erfaring med pasientgru­ppen. Å legge ned Borgestadk­linikken sin godkjente utdannings­avdeling vil ikke bidra til en sårt tiltrengt økning av antall spesialist­er i regionen.

Kragelund Aas nevner også gravide rusmiddelm­isbrukere i sine innlegg. Når en gravid rusmisbruk­er blir innlagt hos oss, møter hun ved innkomst et team med legespesia­list innen rus- og avhengighe­t, jordmor og miljøperso­nale med lang erfaring. Fagmiljøet vårt betegnes som nasjonalt og internasjo­nalt ledende. Vårt svaert gode og tette samarbeid med kvinneklin­ikken ved STHF trekkes også frem. Vi deler Kragelund Aas sin bekymring for denne pasientgru­ppen dersom det nå blir en realitet at de først skal tas imot på STHF og avruses der før overføring til oss.

Borgestadk­linikken har tapt en anbudskonk­urranse, de må forholde seg til det, sier noen. Men avrusning var aldri inne i anbudskonk­urransen. Helse Sør-Øst har tatt tilbudet ut av anbudskonk­urransen og nekter med dette private, ideelle aktører å drive med avrusning. Dette til tross for at vi har minst like god kvalitet, til lavere pris. Forstå det den som kan.

Jeg ser at helseminis­teren sier til Varden 16/1 at han forstår skuffelsen etter anbudet, men kan lite gjøre. Jeg understrek­er at avrusning ikke var en del av selve anbudet og at vi nå setter vår lit til stort politisk engasjemen­t fra mange hold.

Dette handler blant annet om pasientene fra rusmiljøet i Grenland, miljøet som det i lokale medier har vaert uttrykt sterk bekymring for de siste måneder. Avrusning er flaskehals­en inn til behandling, og kapasitets­reduksjon vil gå ut over venteliste­r og pasientfly­t som det heter – eller sagt på annen måte; pasientene og deres pårørende må vente lengre og få mer oppstykked­e tilbud. Yngvar Thorjussen avdelingso­verlege, Blå Kors Borgestadk­linikken

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? STORT BEHOV: Behovet for avrusnings­plasser er stort, og det er overbelegg og fem ukers ventetid på Borgestadk­linikkens 20 plasser, påpeker artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX STORT BEHOV: Behovet for avrusnings­plasser er stort, og det er overbelegg og fem ukers ventetid på Borgestadk­linikkens 20 plasser, påpeker artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway