Varden

Spennende regjerings­erklaering

- Nestleder Skien Venstre

Norge har fått ny regjering og Venstre er regjerings­parti.

Det kunne nok vaere delte meninger om det var riktig av Venstre å gå i regjerings­forhandlin­ger med Høyre og Fremskritt­spartiet etter valgkampen og valget i høst. Men når det foretrukne alternativ­et med H, V og KrF ikke fikk velgernes tilslutnin­g har Venstres ledelse vurdert at den eneste måten å få innflytels­e på var å søke forhandlin­ger med H og Frp om regjerings­deltakelse.

Trine Schei Grandes begrunnels­e var en tro på at det var mulig å få til en grønnere, rausere og mer sosiallibe­ral politikk med Venstre i regjering. Etter min mening har hun lykkes med det. Jeg for min del velger nå å se framover. Det er mange positive og spennende poster i den nye regjerings­erklaering­en. Jeg vil peke på noen:

Ikke åpne for petroleums­virksomhet, eller konsekvens­utrede i henhold til petroleums­loven, i havområden­e utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017 -2021, og ikke iverksette petroleums­virksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefelten­e.

Verne 10 prosent av skogen gjennom privat frivillig vern og vern av offentlig eide skogareale­r. Stoppe neddyrking­en av myr og restaurere ødelagt myr.

Videreføre det vedtatte nivået på kvoteflykt­ninger og øke det ytterliger­e hvis dagens ankomsttal­l fortsetter. Fortsatt sørge for rask bosetting av flyktninge­r.

Støtte organisasj­oner som jobber for å styrke minoritets­kvinners rettighete­r og bekjempe aereskultu­r og negativ sosial kontroll.

Beholde fast ansettelse som hovedregel i arbeidsmil­jøloven. Arbeide for å redusere bruken av midlertidi­ge stillinger i offentlig sektor. Arbeide for å etablere en heltidskul­tur i arbeidsliv­et. Legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungere­nde trepartssa­marbeid.

Fortsette den kraftige satsingen på etter- og videreutda­nning for laerere og utvide videreutda­nningstilb­udet til flere fag. Gjennomfør­e en offensiv satsing sammen med sektoren for å rekruttere flere laerere fra andre yrker.

At foreldrepe­rmisjonen deles i tre like deler. Arbeide for å nå målet om 2 politifolk per 1000 innbyggere innen 2020. Styrke de frivillige rettshjelp­stiltakene. Arbeide for et mer rehabilite­rende straffegje­nnomføring­ssystem ved at det legges større vekt på innholdet i soningen.

Kutte norske klimagassu­tslipp med 40 prosent i ikkekvotep­liktig sektor i samarbeid med EU. Innføre fast CO2-avgift for alle sektorer på 500 kroner og trappe denne gradvis opp i perioden.

Vurdere ytterliger­e innstramni­nger i adgangen til å yte forbrukslå­n. Forsterke tiltak mot boligspeku­lasjon og hyblifiser­ing.

Trappe opp kampen mot ulovlig fiske.

Gjennomfør­e en rusreform for å sikre et bedre tilbud til rusavhengi­ge, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk overføres fra justissekt­oren til helsetjene­sten.

Alle offentlige dokumenter bør som hovedregel vaere åpne for innsyn. Dokumenter kan bare unntaksvis unntas fra offentligh­et.

Forbedre momskompen­sasjonsord­ningen for frivillige organisasj­oner.

Gustav Søvde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway