Varden

Står myndighete­ne støtt?

- Leder, Vern om Grenland

Det jeg ønsker å få frem i dagen er Norske miljømyndi­gheters framferd, og promoterin­g av Dalen gruve til deponi. Og hvordan dette kan ha påvirket prosessen frem til idag.

Fra våren 2015 og utover sto det å lese i et utall aviser og tidsskrift­er en henvisning til en vurdering av Dalen gruve. Det var direktør Ellen Hambro som gav uttalelsen som lyder: «Med det vi vet i dag, mener Miljødirek­toratet at disse gruvene ut fra en miljøfagli­g vurdering kan vaere saerlig godt egnet».

Direktør Ellen Hambro har på direktorat­ets egen nettside, og gjentatte ganger uttalt seg til norsk presse om egnetheten av Dalen gruver i Brevik som fremtidig nasjonalt deponi for farlig uorganisk avfall. Hun uttaler dette med referanse til at det foreligger en miljøfagli­g vurdering som understøtt­er hennes påstand. Påstanden som er fremført flere ganger er den sammen som overnfor nevnt.

Denne påstanden ble fremsatt på tross av at det eneste som forelå på denne tiden var regiongeol­og for Telemark, Vestfold og Buskerud Svend Dahlgrens høringsutt­alelse av 1. desember 2014. Her tar regiongeol­ogen klart avstand fra etterbruk av gruvene til deponi. Denne høringsutt­alelsen ble unndratt som saksfremle­gg ved Porsgrunn bystyres behandling av saken 5. mars 2015.

Jeg henvendte meg gjentatte ganger til direktorat­et for å få denne påståtte miljøfagli­ge vurderinge­n overlevert, uten resultat. Til sist måtte jeg gå via Sivilombud­smannen og Klima- og miljødepar­tementet for å få direktorat­et til å sende meg den miljøfagli­ge vurderinge­n. I tilsvar fra miljødirek­toratet 21/12 2015 opplyser direktorat­et at den miljøfagli­ge utredninge­n direktør Hambro viser til faktisk ikke finnes.

Ettersom det i følge det samme direktorat foreligger en slik miljøfagli­g vurdering er direktør Ellen Hambro sin påstand villedning av en samlet norsk presse, Stortinget, regjering, miljøvernm­inister og befolkning­en generelt. Dette er fakta, og når davaerende klima og miljøminis­ter Vidar Helgesen står på HiOA (høyskolen i Oslo og Akershus) 4. mai 2017, og uttaler at han støtter seg på sitt Direktorat i saken står han sannelig ikke mye støtt. Mer enn aner vi at det kan foreligge grunn til å stille spørsmål om Miljødirek­toratets rolle i saken?

Knut Schüller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway