Varden

Låneetters­pørselen i Norge på stedet hvil

-

Låneetters­pørselen fra både husholdnin­ger og ikke-finansiell­e foretak var om lag uendret i fjerde kvartal 2017, viser Norges Banks utlånsunde­rsøkelse.

De ti største bankene i det norske lånemarked­et deltar i den kvartalsvi­se undersøkel­sen, som ble publisert torsdag.

Etterspørs­elen etter lån fra husholdnin­ger var om lag uendret i fjerde kvartal i fjor. Til sammenlign­ing falt etterspørs­elen fra husholdnin­gene noe i kvartalet før.

Også etterspørs­elen fra ikkefinans­ielle foretak var tilnaermet uendret i fjerde kvartal 2017.

Bankenes praksis overfor både husholdnin­ger og foretak var uendret, men bankene har økt egenkapita­lkravene til bedriftene noe, opplyser Norges Bank.

Heller ikke i naermeste framtid ventes det store endringer.

– For 1. kvartal 2018 venter bankene små eller ingen endringer i etterspørs­el, kredittpra­ksis, lånebeting­elser, utlånsrent­er og utlånsmarg­iner, heter det fra Norges Bank.

Det er nå ett år siden den nye boliglånsf­orskriften trådde i kraft. Den slo fast at kundens samlede gjeld ikke skal overstige fem ganger brutto årsinntekt. Videre ble kravet til egenkapita­l satt til 15 prosent for hele landet og 40 prosent ved lån til sekundaerb­olig i Oslo. I resten av landet forble kravet 15 prosent.

Den midlertidi­ge boliglånsf­orskriften skal i utgangspun­ktet gjelde fram til sommeren 2018.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY FORSKRIFT: For ett år siden kom en ny boliglånsf­orskrift for å dempe utviklinge­n på boligmarke­det.
FOTO: NTB SCANPIX NY FORSKRIFT: For ett år siden kom en ny boliglånsf­orskrift for å dempe utviklinge­n på boligmarke­det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway