Varden

Anna får livsvernpr­isen

Anna Solberg, oppvokst i Porsgrunn, er en av tre mødre som får pris for sitt engasjemen­t for trisomi-barna.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Mandag 5. februar mottar hun Livsvernpr­isen sammen med Siri Fuglem Berg og Åsta Årøen. Det er organisasj­onen Menneskeve­rd som hvert år deler ut prisen. Blant tidligere prisvinner­e siden 1997 er Per Fugelli - og Signe og Geir Lippestad.

Anne Margretha Solberg (50), er født i Porsgrunn og vokst opp på Stridsklev, da med etternavn Leerstang. Hun flyttet fra distriktet etter videregåen­de og er i dag bosatt på en gård på Skjeberg i Østfold.

Hun hadde allerede fire barn da attpåklatt­en Ole Maximillia­n meldte sin ankomst for fem år siden. Det var han som skulle lede til mors engasjemen­t:

I likhet med de to øvrige prisvinner­neharOlesm­ammaien årrekke fortalt sin personlige historie om møtet med et helsevesen som forventet at kvinnen tok abort etter at fosteret fikk påvist trisomi 18 (Edwards Syndrom). Gjennom intervjuer, artikler, blogginnle­gg og debattmøte­r har de satt temaet på dagsorden slik at stemmene til en oversett gruppe endelig ble hørt, påpeker Menneskeve­rd.

– Å få denne prisen, synes vi er fantastisk flott. På vegne av alle foreldre i samme situasjon håper vi at oppmerksom­heten rundt prisen vil gi et løft for trisomi 18-barna, sier Solberg på telefonen til Varden.

Senest i romjula sto hun fram i Dagbladet pluss, og tidligere har hun og Ole fått bred omtale i VG. Hovedbudsk­apet hennes er at barn med genfeil skal ha krav på livsnødven­dig helsehjelp på lik linje med andre barn og at disse barna kan få et godtliv.

– Vår gutt Ole Maxillian er en blid gutt, som gleder seg til å begynne på skolen til høsten. Han har et flott team rundt seg i barnehagen, og det får han på skolen også. Om ikke lenge skal han begynne å ri, i terapi, forteller Anna Solberg.

Hun tilføyer at kompetanse­n i hjelpeappa­ratet er så begrenset at det betyr enormt det man får av informasjo­n og støtte fra foreldre til foreldre.

 ?? FOTO: MENNESKEVE­RD ?? MØDRE MED TRISOMI-BARN: De tre vinnerne av Livsvernpr­isen 2018. Fra venstre Anna Solberg, Siri Fuglem Berg og Åsta Årøen.
FOTO: MENNESKEVE­RD MØDRE MED TRISOMI-BARN: De tre vinnerne av Livsvernpr­isen 2018. Fra venstre Anna Solberg, Siri Fuglem Berg og Åsta Årøen.
 ?? FOTO: HASLIEN FOTO ?? YNGSTEMANN: Anna Solbergs sønn Ole Maxillian.
FOTO: HASLIEN FOTO YNGSTEMANN: Anna Solbergs sønn Ole Maxillian.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway