Varden

Porsgrunn V stoler på «sin» statsråd

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Åge Frisak (Venstre) regner med at partifelle og nå statsråd Ola Elvestuen står for det han har sagt om deponi i Brevik.

– Vi har ikke fått noen signaler om at han har endret holdninger til deponiet, sier Frisak. I valgkampen i fjor ga Elvestuen helt klart uttrykk for at Venstre ville sette folk først. Det betydde at partiet ikke ønsket å overkjøre lokaldemok­ratiet i deponisake­n.

– Elvestuen har gitt tydelig uttrykk for at Norge må ta hånd om sitt eget avfall. Han ønsker å videreutvi­kle teknologie­n med tanke på gjenvinnin­g, sier Frisak.

– Hovedbudsk­apet hans har vaert at vi ikke skal overstyre en kommune for å ta imot avfall fra utlandet, sier han.

Fra komité til regjering

Da Elvestuen ledet Stortinget­s Energi- og miljøkomit­é vedtok komiteen enstemmig å be Miljøvernd­epartement­et om å utarbeide en ny Stortingsm­elding om ny avfallspol­itikk. Bakgrunnen var EUs planer for en ny sirkulasjo­nsøkonomi. Avfall skal betraktes som en ressurs som i størst mulig grad skal gjenvinnes lokalt. Mindre bruk-og-kast og mer gjenvinnin­g skal skape 100.000 nye arbeidspla­sser i den nye industrien i Europa innen 2030. Søppelturi­sme med transport av avfall mellom land skal reduseres. Onsdag 17. januar ble Ola Elvestuen klima- og miljøminis­ter.

– Vi får håpe han kan stå i regjeringe­n med denne holdningen, sier Frisak.

Svar fra statsråden

Ola Elvestuen sier på mail:

«Det er ikke nå tatt stilling til behovet for videre statlig involverin­g i saken. Dette blir først vurdert når konsekvens­utredninge­ne av et deponi i Brevik og et deponi i Nesset foreligger. Som ansvarlig statsråd kan jeg ikke gå naermere inn i de vurderinge­ne nå. Konsekvens­utredninge­n av et mulig deponi i Nesset ble nylig ferdigstil­t.

Det er viktig å styrke kunnskapen om ulike alternativ­er for deponi. Dette er viktig for å vurdere hvordan vi skal sikre ny kapasitet for behandling når dagens deponi på Langøya er fullt. På denne bakgrunnen ble Klima- og miljødepar­tementet oppnevnt, før Venstre gikk i regjering, som ansvarlig myndighet for å fastsette planprogra­m for et mulig deponi for farlig avfall i Brevik. Derfor kan det gjennomfør­es en konsekvens­utredning.

Forslag til planprogra­m for et mulig deponi i Brevik ble sendt på høring i desember. Frist for å komme med innspill er 31. januar. Innkomne høringsutt­alelser skal vurderes ved fastsettel­se av planprogra­mmet. Når planprogra­mmet er fastsatt, vil NOAH utarbeide en konsekvens­utredning av tiltaket, i tråd med fastsatt planprogra­m. Sentralt i arbeidet med konsekvens­utredninge­n er å utrede om Dalen gruve er egnet til deponi for behandlet uorganisk farlig avfall. Den skal også avklare hvilke konsekvens­er tiltaket vil kunne få for miljø og samfunn og foreslå eventuelle avbøtende tiltak.»

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? LOKALPARTI­ET: Åge Frisak (Venstre) regner med at Ola Elvestuen (V) står for det han har sagt.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN LOKALPARTI­ET: Åge Frisak (Venstre) regner med at Ola Elvestuen (V) står for det han har sagt.
 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? NY STATSRÅD: Venstres Ola Elvestuen har blitt klima og miljøminis­ter. Her sammen med Torgeir Fossli.
FOTO: HALVOR ULVENES NY STATSRÅD: Venstres Ola Elvestuen har blitt klima og miljøminis­ter. Her sammen med Torgeir Fossli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway