Varden

Tok farvel med Bjørg Vik

En fullsatt Vestre Porsgrunn kirke tok avskjed med forfatter Bjørg Vik.

- ▶

Bjørg Vik sovnet stille inn i sitt eget hjem på Moldhaugen i Porsgrunn 7. januar, 82 år gammel. Fredag tok familie og venner farvel med forfattere­n og samfunnsde­battanten i en fullsatt Vestre Porsgrunn kirke.

Det ble en seremoni med rom for både latter og tårer.

– Hun ga andre mot til å skrive

Barna Lars, Leiken og Jørgen vik holdt minneord for moren sammen. I tillegg talte Viks forelegger Anders Heger, forfatterk­ollega Edvard Hoem og svigerdatt­er Geddy Aniksdal.

Barnebarne­t Tobias Vik sang «Jeg hadde tenkt» av Rudolf Nilsen, en sang bestemoren ofte ba han om å synge da han var på besøk.

Samtlige tegnet et bilde av Vik som varm, raus og viktig, og en dame som visste hva hun ville og hva hun mente. Heger sa i sitt minneord at Vik har vaert en stor inspirasjo­n for mange.

– Hun ga andre mot og tro til selv å skrive. Hun visste at hun hadde noe viktig å si, og gjorde det til litteratur som kunne endre mennesker liv. Hun fikk utallige lesere til å føle seg sett, sa han.

Barnas minneord ble avrundet med et klipp fra et intervju Anne Lognvik i NRK gjorde for noen år siden. Her fortalte Vik om hvordan mannen i hennes liv, Hans Jørgen Vik, gjorde Porsgrunn til hennes by.

– Jeg pleier å si at avreisen foreløpig er utsatt i 55 år. Porsgrunn er en by jeg har blitt glad i, sa Vik i intervjuet.

Da gravfølget fulgte forfattere­n til sitt siste hvilested spilte Guttorm Guttormsen «Porsgrunn min by» som Vik skrev teksten til før byjubileet i 1982.

En modig og sentral forfatter

Forfattern­e Tove Nilsen og Edvard Hoem ankom Vestre Porsgrunn kirke sammen for å minnes sin kollega og venn.

– Jeg har kjent Bjørg Vik siden jeg var ung debutant, og siden ble vi venner. Hun sendte meg et brev og gratulerte med debutboken, og var så raus og flink til å ta seg av de nye forfattern­e, sa Nilsen på vei til kirken.

Edvard Hoem fortalte at han har mange gode minner sammen med Bjørg Vik, spesielt fra tiden som ung forfatter. Han holdt også tale inne i kirken på vegne av Forfatterf­orbundet, hvor Vik var et aktivt og betydnings­fullt medlem.

– Hun var en faglig sterk kollega og virkelig sentral på 70–80-tallet. Litteratur­en hennes kommer til å bli stående som et viktig bidrag i norsk litteratur­historie.

– Hun var en modig stemme, er Nilsen og Hoem enige om.

 ??  ?? MANGE TOK FARVEL: En fullsatt Vestre Porsgrunn kirke tok farvel med Bjørg Vik
MANGE TOK FARVEL: En fullsatt Vestre Porsgrunn kirke tok farvel med Bjørg Vik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway