Varden

«Krabbekrig­en» vil trekke ut, tror EU

Konflikten mellom EU og Norge om fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard vil neppe la seg løse med det første, advarer EUs fiskerisje­f Karmenu Vella.

-

Sist torsdag møtte Vella til oppvask i plenum i EU-parlamente­t i Strasbourg. Der fikk den maltesiske kommissære­n krass kritikk for håndtering­en av feiden med Norge.

Flere av de folkevalgt­e ba Vella om å bli hardere i klypa. Vella selv tok derimot til orde for for- siktighet.

– Spørsmålen­e som står på spill rundt Svalbard, strekker seg lenger enn fiskeriint­eresser og er for viktige til å tillate eskalering, sa han.

Brudd i forhandlin­gene

Norge valgte i desember å bryte forhandlin­gene med EU-kommisjone­n. Bruddet kom etter at EUs fiskerimin­istre for annet år på rad bestemte seg for å gi fangstlise­nser til europeiske fartøyer uten norsk samtykke.

Ifølge Vella vil Norge neppe endre standpunkt i nær framtid.

– Den norske reaksjonen tatt i betraktnin­g er det usannsynli­g at vi vil finne en løsning med det første, sa han.

Bakteppet er at Norge nekter europeiske fartøyer å fange snøkrabbe i fiskeverns­onen utenfor Svalbard. Det provoserer EU, som mener Svalbardtr­aktaten fra 1920 gir europeiske fiskere rett til å fange like mye snøkrabbe i disse farvannene som norske fiskere.

Frykt for oljestrid

Har EU rett i sin tolkning av traktaten, kan det i ytterste konsekvens bety at Norge også må dele på olje- og gassressur­sene i området.

Den polske EU-parlamenta­rikeren Jaroslaw Walesa har fulgt konflikten tett. Han sier han ikke har noe problem med å forstå Norges posisjon.

– Alle vet at dette til sjuende og sist ikke handler om snøkrabbe, men om olje, sier Walesa til NTB. Men Svalbardtr­aktaten er som den er, og Norge må respektere den, sier han.

– Traktaten har en klausul som sier veldig tydelig at alle parter skal ha lik adgang til utnyttelse av naturressu­rsene der, sier Walesa.

Strid om tolkning

Norges standpunkt er at det kun er havområden­e 12 nautiske mil ut fra land som hører inn under klausulen. I fiskeverns­onen utenfor dette gjelder ikke regelen om likebehand­ling.

I diskusjone­n i EU-parlamente­t antydet Walesa at det kanskje er på tide å ta saken til Den internasjo­nale domstolen i Haag.

– Jeg vil helst unngå en slik situasjon, men det er kanskje eneste mulighet for å få våre norske partnere til å respektere loven, sa han.

Men skal det skje, må noen andre enn EU ta initiative­t.

– EU er ikke part i Svalbardtr­aktaten og kan derfor ikke trekke Norge for retten for brudd på den, forklarte Vella.

Ankesak

I januar i fjor ble den latviske båten Senator tatt i arrest for ulovlig fangst av snøkrabbe på den såkalte Sentralban­ken utenfor Svalbard. Senator hadde med seg EU-lisens, men ble likevel ilagt millionbot. Behandling­en av ankesaken startet i Hålogaland lagmannsre­tt denne uka.

Europeiske fiskere føler seg sviktet, tordnet den spanske EU-parlamenta­rikeren Gabriel Mato i EU-parlamente­t.

– Nordmennen­es aggressive og truende holdning er uakseptabe­l, sa han.

Ifølge latviske Andrejs Mamikins har ikke EU-kommisjone­n løftet en finger for å hjelpe Senator.

– Norge ser på latviske fiskere som krypskytte­re og pirater. Jeg er veldig skuffet over at EUkommisjo­nen ikke har handlet, sa han.

Alle vet at dette til sjuende og sist ikke handler om snøkrabbe, men om olje.

Jaroslaw Walesa, EU-parlamenta­riker

▶ Johan Falnes, NTB

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? UENIGHET OM KRABBEFANG­ST: EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Dette synet deles ikke av norske myndighete­r. På bildet, det norske kystvaktsk­ipet «KV Barentshav»deltar i en oljevernøv­else ved Svalbard i 2016.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX UENIGHET OM KRABBEFANG­ST: EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Dette synet deles ikke av norske myndighete­r. På bildet, det norske kystvaktsk­ipet «KV Barentshav»deltar i en oljevernøv­else ved Svalbard i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway