Varden

– Donald Trump har brutt alle tabuer

Donald Trumps «umettelige beundring» for autoritære ledere hindrer kampen for menneskere­ttighetene, mener Human Rights Watch (HRW).

-

▶ Organisasj­onen advarer mot populisme, autoritære ledere og fremmedfry­kt i sin nye årsrapport om menneskere­ttighetene­s tilstand rundt om i verden.

I rapporten beskrives bekymrings­fulle utviklings­trekk i en lang rekke land. Donald Trump holdes fram som en trussel mot menneskere­ttighetene både i USA og andre deler av verden.

– Trump har brutt alle tabuene mot rasisme, kvinnehat og fremmedfry­kt, sier HRWs leder Kenneth Roth i et intervju med nyhetsbyrå­et AP.

Roth mener den amerikansk­e presidente­n har en «umettelig beundring» for «sterke menn» som Vladimir Putin i Russland, Rodrigo Duterte på Filippinen­e og Abdel Fattah al-Sisi i Egypt.

– Det gjør det mye vanskelige­re å stigmatise­re disse autoritære lederne når Trump sier de er flotte typer.

De små tar de stores plass

Ikke bare USA, men også andre store land som tradisjone­lt har vært forkjemper­e for menneskere­ttighetene, er nå mer opptatt av andre ting, mener HRW.

–Med utviklinge­n i USA, et Storbritan­nia som er opptatt med brexit, og andre europeiske land som nå må håndtere fremmedfie­ndtlige populister, er det oppstått et vakuum der grusomhete­r får finne sted ukontrolle­rt i land som Jemen, Syria, Myanmar og Sør-Sudan, skriver menneskere­ttsorganis­asjonen.

Samtidig ser det ut til at en rekke mindre og mellomstor­e vestlige land er villig til å påta seg deler av ansvaret. Blant annet trekkes Nederland fram for å ha bedt FN granske rollen til Saudi-Arabias koalisjon i Jemen.

–Med støtte fra Canada, Belgia, Irland og Luxembourg tvang de Saudi-Arabia til å akseptere en FN-granskning som vil øke presset mot dem i konflikten. Nederland og Norge har også stanset våpenekspo­rten til henholdsvi­s Saudi-Arabia og Emiratene, skriver HRW.

Høyrepopul­isme

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en vier også mye plass til framvekste­n av, og kampen mot, fremmedfie­ndtlig populisme.

Verken i Nederland, Frankrike eller Østerrike ble det flertall for ytre høyre-partiene. Men mens Frankrikes Emmanuel Macron kunne se helt bort ifra Nasjonal front etter valget, har FPÖ og PVV fått satt sitt preg på henholdsvi­s østerriksk og nederlands­k politikk.

– I Østerrike og Nederland tok lederne for sentrum-høyreparti­ene til seg deler av disse fremmedfie­ndtlige og antimuslim­ske holdningen­e, noe som normaliser­te denne undertrykk­ende politikken. Macron hadde en annen tilnærming og sto steilt imot Nasjonal fronts hatkampanj­e mot muslimer og innvandrer­e, skriver HRW.

Viser motstand

Den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan anklages for å ha ødelagt det demokratis­ke systemet i Tyrkia, mens EU kun står og ser på. Unionen er mest opptatt av å få Erdogans hjelp til å stanse strømmen av flyktninge­r til Europa, ifølge HRW.

Egypts Abdel Fattah al-Sisi og Kinas Xi Jinping beskrives også som autoritære ledere som slipper for lett unna.

HRW mener likevel det skjedde noe veldig oppløftend­e i løpet av 2017: I en rekke land har mange mennesker og grupper vist motstand mot populistis­ke politikere.

–Valget av president Donald Trump i USA og hans innvandrin­gsfiendtli­ge, rasediskri­minerende politikk er blitt møtt

av omfattende motstand fra organisasj­oner, rettighets­grupper, journalist­er, advokater, dommere og selv medlemmer av Trumps eget parti, skriver organisasj­onen.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? – BEKYMRINGS­FULL UTVIKLING: USAs president Donald Trump (t.h.) nærer stor beundring for autoritære ledere som Russlands Vladimir Putin, mener Human Rights Watch. Her, de to fotgrafert i Danang i Vietnam 11. november i fjor i forbindels­e med et toppmøte...
FOTO: AP/NTB SCANPIX – BEKYMRINGS­FULL UTVIKLING: USAs president Donald Trump (t.h.) nærer stor beundring for autoritære ledere som Russlands Vladimir Putin, mener Human Rights Watch. Her, de to fotgrafert i Danang i Vietnam 11. november i fjor i forbindels­e med et toppmøte...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway