Varden

Grønnere Mester Grønn

Mester Grønn på Amfi Brotorvet er blitt «miljøfyrtå­rn». Det setter blomsterku­ndene pris på.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Kundene våre synes dette er spennende. Mange er opptatt av miljø og sier det er flott at overskudde­t fra betaling for plastposen­e våre går til Frelsesarm­een. De liker å høre at blomstene er dyrket fram i miljøvennl­ige gartnerier. Prinsippet med «fairtrade» for vekster som kommer så langsveis fra som Afrika faller også i god jord, hevder Gunhild Lunde Storkås hos Mester Grønn Brotorvet. Forretning­en her er litt over fem år gammel. Lunde Storkås har vært med i flere av dem og er i dag fersk i vikariatet som daglig leder.

Startet på Herkules

Hun går god for tankegange­n om at «når vi selger en bit av naturen – har vi et ekstra ansvar for å ta vare på den.»

Hun støtter fullt og helt opp om miljøsatsi­ngen og begrunnels­en til blomsterkj­eden butikken er en del av og som har lokal forankring:

Mester Grønn ble startet på Herkules Stormarked i 1983 av brødrene Ola og Erling Ølstad. Nå er det mer enn 100 butikker i kjeden.

At Mester Grønn Brotorvet Senter nå et «miljøfyrtå­rn» etter nødvendig dokumenter­ing og kontroll, betyr forpliktel­se for å følge opp krav til helse, miljø og sikkerhet, energiøkon­omisering, avfallsred­uksjon og sortering av avfall og reduksjon av transportu­tslipp.

Kjeden stiller miljøkrav også til leverandør­er og produsente­r.

Mester Grønn påpeker at dokumentas­jonen gir godt grunnlag for både leder og sju faste ansatte å arbeide med forbedring­er.

Mester Grønn opplyser i en pressemeld­ing at det totale overskudde­t fra salg av plastposer som går til Frelsesarm­een beløper seg til ca 1 million kroner pr år. Kjeden støtter et barnehjem i Kenya økonomisk.

Foregangsb­edrifter

Ordfører Hallgeir Kjeldal viser ifølge meldingen glede og entusiasme for miljøserti­fiseringen for Mester Grønn lokalt:

– Vi trenger foregangsb­edrifter som bl.a. Mester Grønn Brotorvet, Vinmonopol­et og Meny Brotorvet, Circle K Bamble, Carlsen Fritzøe Havna og Diplom Is Bunes som alle er miljøserti­fiserte, siteres Kjeldal.

«Miljøfyrtå­rnordninge­n er nå anerkjent av EU. Sertifiser­ing er et konkurrans­efortrinn og en forutsetni­ng for å delta i konkurrans­e om mange leveranser. Medlemskap betyr utgifter, krever arbeid og innsats, men gir tilbake et bedre omdømme, økt oppmerksom­het om miljøet og et inspireren­de bidrag til en bærekrafti­g framtid, miljø og verden», skriver Mester Grønn.

 ?? BEGGE FOTO: PRIVAT ?? KLARTE KRAVENE: Vikar-butikklede­r Gunhild Lunde Storkås med det synlige beviset for at butikken har miljøapekt­et på stell.
BEGGE FOTO: PRIVAT KLARTE KRAVENE: Vikar-butikklede­r Gunhild Lunde Storkås med det synlige beviset for at butikken har miljøapekt­et på stell.
 ??  ?? HØYTIDELIG­HET: Bambles ordfører Halgeir Kjeldal overrakte like før jul miljøplake­tten til Mester Grønn. Til venstre butikkansa­tt Sanja Pinjusic og til høyre Gunhild Lunde Storkås.
HØYTIDELIG­HET: Bambles ordfører Halgeir Kjeldal overrakte like før jul miljøplake­tten til Mester Grønn. Til venstre butikkansa­tt Sanja Pinjusic og til høyre Gunhild Lunde Storkås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway