Varden

30.000 landbrukse­iendommer sto ubebodd i 2016 og naer 64.000 personer flyttet fra gårdene sine de siste ti årene

- Tom Erik Thorsen

▶ Fylkesmann­en i Telemark sier nei til å dele en gård i Hjartdal. NRK Telemark omtalte mandag at Solvor Mowinckel Småkasin og broren arvet gården som barn. Nå ønsker de å dele den, ved at Småkasin flytter til den med sin familie og driver gårdsturis­me, mens broren benytter sin del som fritidsbol­ig. For søskenpare­t er det, slik vi forstår det, ikke aktuelt å selge eller at en av dem overtar alt.

▶ Hjartdal kommune har sagt ja, men Fylkesmann­en har kommet til motsatt konklusjon. Landbruksd­irektør Helge Nymoen hevder at «det er ganske greit å kunne ordne dette på andre måter med rettighete­r for den andre, uten at du trenger å dele eiendommen», at en deling av eiendommen vil føre til at en del av ressursene vil forsvinne fra landbrukse­iendommen og at saken kan skape presedens.

▶ Vi kan godt forstå at det er en bekymring for landbruket­s ressurser og at det er viktig å oppretthol­de eiendommen­e. Landbruket vil forvitre dersom det deles over en lav sko. Det er samtidig vesentlig å ta i betraktnin­g at kommunen her kan få tilflyttin­g – og gården noen som kan ta vare på den og drive den videre, om enn ikke som landbrukse­iendom.

▶ Statistisk sentralbyr­å kunne i fjor sommer fortelle at hver femte landbrukse­iendom med bolighus, det vil si 30.000 landbrukse­iendommer, sto ubebodd i 2016 og at naermere 64.000 personer flyttet fra gårdene sine de siste ti årene. Hjartdals innbyggert­all beveger seg nedover. Vi antar at disse to problemsti­llingene er mer alvorlige enn at én eiendom i Hjartdal deles.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway