Varden

Fikk bjørk rett over bilen

– Hadde ikke jeg gitt full gass – hadde jeg ikke stått her i dag. Jan Kåre Finkenhage­n fikk sist tirsdag ei voksen bjørk rett på bilen på E 134.

- ▶ NOTODDEN ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Jan Kåre Finkehagen fikk en voksen bjørk rett over bilen på E134. Snøtunge traer henger farlig utover veien.

Fortsatt rystet etter hendelsen, forteller Finkenhage­n om den dramatiske hjemturen fra Notodden til Gvammen i Hjartdal. I sin Toyota Hilux pickup kom han kjørende i rundt 70 km/t på Øyensletta rett etter Sauland. Da fikk han plutselig øye på ei voksen bjørk i fritt fall mot frontruta. Han reagerte i brøkdelen av et sekund.

Sjeleglad for at jeg var alene

– Jeg ga på instinkt full gass da jeg så bjørka komme dundrende mot frontruta. Jeg så to stammer og masse greiner. Så bare smalt det.

– Heldigvis var det lille rykket i bilen det som skulle til for at stammene sneiet over kupetaket og smalt i lasteplane­t like bak førerhuset. Ei av de små greinene spiddet frontruta på passasjers­iden. Jeg er sjeleglad for at jeg var alene i bilen.

En voldsom opplevelse

Jan Kåre Finkenhage­n er ingen skvetten mann, men det er et par netter etter hendelsen han har ligget våken, og tenkt på hva som kunne ha skjedd.

– Ja, det sier mye om opplevelse­n når jeg blir litt søvnløs. Det skjer ikke ofte. Tenk om jeg hadde hatt en liten bil eller hatt unger med meg. Det var en voldsom opplevelse. Jeg snakket med en fra veivesenet her om dagen, men det henger fortsatt mange traer over E134 på en lang strekning.

Dette er livsfarlig.

– Jeg har vaert til byen i dag også. Nå svinger jeg utenom der det er mulig. Disse traerne er sprø og det er bare et tidsspørsm­ål når det skjer en ny ulykke med dette vaeret og mer snø. Dette er livsfarlig. Det er rett og slett veldig stygt slik det ser ut langs europaveie­n nå. Hadde ikke jeg gitt full gass – hadde jeg ikke stått her i dag.

Bilen til hjartdølen står nå på Funnemark på Notodden i påvente av reparasjon. Den foreløpige taksten tilsier skader på minimum 195.000 kroner på Toyotaen. Det er usikkert om bilen vil bli reparert eller rett og slett kondemnert etter ulykken.

Vil se på strekninge­n tirsdag

Det er liten tvil om at mannen fra Gvammen i Hjartdal mener Statens vegvesen nå bør komme seg ut så raskt som mulig for å kutte ned de mange titall store traerne som truer med å knekke over bilistene. Finkenhage­ns opplevelse viser med all mulig tydelighet at det er snakk om potensiell­e dødsfeller.

– Vi har mannskaper ute på veiene som jobber med akkurat denne problemati­kken. Vi vil se på den aktuelle strekninge­n tirsdag, sier leder for drift og vedlikehol­d i Statens vegvesen i Telemark, Ingmar Ulvenes.

 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? FARLIG: Jan Kåre Finkenhage­n fikk sist tirsdag ei stor bjørk rett på bilen i over 70 km/t på E134. Her viser han flere andre traer som nå henger over europaveie­n i Hjartdal som potensiell­e dødsfeller. – Hadde ikke jeg gitt full gass – hadde jeg ikke...
FOTO: KNUT HEGGENES FARLIG: Jan Kåre Finkenhage­n fikk sist tirsdag ei stor bjørk rett på bilen i over 70 km/t på E134. Her viser han flere andre traer som nå henger over europaveie­n i Hjartdal som potensiell­e dødsfeller. – Hadde ikke jeg gitt full gass – hadde jeg ikke...
 ??  ?? DØDSFELLER: Mellom Sauland og Gvammen i Hjartdal henger en rekke store traer over europaveie­n og mange henger også mot veibanen.
DØDSFELLER: Mellom Sauland og Gvammen i Hjartdal henger en rekke store traer over europaveie­n og mange henger også mot veibanen.
 ??  ?? STORE SKADER: Ei av de mindre greine gikk rett inn i frontruta på passasjers­iden. Jan Kåre Finkenhage­n er glad han var elene i bilen.
STORE SKADER: Ei av de mindre greine gikk rett inn i frontruta på passasjers­iden. Jan Kåre Finkenhage­n er glad han var elene i bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway