Varden

– Kryptovalu­ta er ukontrolle­rt

Bankkunder spør og graver om kryptovalu­ta. Rådet tilbake er krystallkl­art.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Den siste drøye måneden har handelen av digital valuta, såkalt kryptovalu­ta, steget med ufattelige 250 milliarder dollar på verdensbas­is.

I hovedsak handler kjøpere Bitcoin, Ethereum og Ripple, som til sammen utgjør over halvparten av kryptovalu­tavolumet. Men det finnes 1400 ulike kryptovalu­taer som du og jeg kan kjøpe på nett.

Og siden de ekte pengene finnes i banken, får bankene mange henvendels­er fra kunder som lurer på hvordan man bør forholde seg til kryptovalu­ta.

Ung teknologi

Banksjef Per Halvorsen i Sparebank1 Telemark innrømmer en viss skepsis. Samtidig er det også litt fasinasjon å spore.

I alle fall om man går bak og ser på fundamente­t til kryptovalu­ta. Nemlig den såkalte blokkjeden. Mer om det senere.

– Som ansvarlig for banken er det viktig for meg å vaere tydelig på at kryptovalu­ta er en ukontrolle­rt og ung valuta. Den er relativt vanskelig å forstå, så da er mitt råd klart: Vaer forsiktig, sier Halvorsen og presiserer.

– Dette er ung teknologi. Historisk sett så vet vi at slike ting i en såkalt første generasjon­sfase er veldig ustabilt, og bankvesene­t er skeptisk til ukontrolle­rt valuta, sier han.

Du må vaere med

Kommunikas­jonssjef i Sparebank1 John Einar Rørvik, har tatt et lite dypdykk inn i kryptovalu­taverdenen.

– Skal du forstå dette, så må du vaere med, sier Rørvik som har plassert noen beskjedene dollar her og der. Utsiktene til å bli rik, er nok minimale. Men nå kan han om ikke annet ha solid empiri bak sine egne og bankens uttalelser om tema.

Både Halvorsen og Rørvik trekker fram teknologie­n bak kryptovalu­ta, blokkjeden­e, som noe som definitivt kan vaere nyttig nå og i tida framover.

Blokkjede er en datastrukt­ur som gjør det mulig å lage et digitalt register for transaksjo­ner (hovedbok), hvor kopier av registeret er lagret på et nettverk av datamaskin­er. Den bruker kryptograf­i for å la hver deltaker i nettverket redigere hovedboken på en sikker måte, uten at den trenger godkjennel­se fra en sentral myndighet.

– Blokkjeden gir er en enkel, rask og friksjonsf­ri overføring av eierskap. Store transaksjo­ner, som for eksempel eiendom, er noe man definitivt kan ha nytte av nå og i tida framover, tror Halvorsen.

Husk selvangive­lsen

Har du kjøpt eller solgt kryptovalu­ta det siste året, må du huske å føre det i selvangive­lsen.

Selv om handel med kryptovalu­ta er relativt nytt, så har Skatteetat­en klare regler for hvordan eventuelt utbytte og tap skal behandles.

Lene Marie Ringså, seksjonssj­ef for personskat­t i Skattedire­ktoratets rettsavdel­ing, forklarer:

– Dersom du har eid, realisert eller «minet» kryptovalu­ta skal dette oppgis på skattemeld­ingen. Opplysning­ene vil ikke bli forhåndsut­fylt så man må selv føre opp informasjo­n om både formue, inntekt og eventuelt gevinst eller tap knyttet til kryptovalu­ta, sier Ringså.

– Som ansvarlig for banken er det viktig for meg å vaere tydelig på at kryptovalu­ta er en ukontrolle­rt og ung valuta.

Per Halvorsen, banksjef

 ??  ?? HUSK SELVANGIVE­LSEN: Har du kryptovalu­ta må det inn i selvangive­lsen, sier Lene Marie Ringså, seksjonssj­ef Skattedire­ktoratet.
HUSK SELVANGIVE­LSEN: Har du kryptovalu­ta må det inn i selvangive­lsen, sier Lene Marie Ringså, seksjonssj­ef Skattedire­ktoratet.
 ??  ?? DIGITAL VALUTA: – Bitcoin og annen kryptovalu­ta settes ikke i banken, men oppbevares på eget datautstyr, sier bankesjef
DIGITAL VALUTA: – Bitcoin og annen kryptovalu­ta settes ikke i banken, men oppbevares på eget datautstyr, sier bankesjef

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway