Varden

Frogner hovedgård skal selges

Frogner hovedgård vil bli lagt ut for salg, men først vil eieren sikre at det ikke er statlig behov for bygget.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

Statsbygg skal legge Frogner hovedgård ut for salg. Men først skal det sjekkes om det er statlig behov for bygget.

– Vi må ta en runde for å se om det er statlige interesser knyttet til Frogner hovedgård. To tredjedele­r har stått ledig i lengre tid, så det er sannsynlig at det går mot salg, sier Stein Inge Kval-Engstad. Han er eiendomsfo­rvalter for Statsbygg, som eier bygget.

Kval-Engstad vil ikke spekulere hvor lang tid det vil ta før Frogner hovedgård blir lagt ut for salg, og heller ikke på en eventuell prisantydn­ing.

Leietaker flytter ut

Mental Helse er eneste leietaker i Frogner hovedgård. Etter en omorganise­ring for noen år siden, reduserte de sitt arealbehov, og satt igjen med Hjelpetele­fonen i østfløyen.

– I realiteten gjorde det at to tredjedele­r av bygget står tomt, med vestfløyen og hovedbygge­t. Tomme bygg forfaller raskere, og det gjør at vi ønsker en avklaring nå, sier Kval-Engstad.

Det betyr at Mental Helse flytter Hjelpetele­fonen til Skien sentrum, og Statsbygg vil gjennomfør­e en takst av den staselige gården.

Bygd som landsted

En av landets rikeste redere på 1800-tallet fikk bygd gården som landsted for seg og sin familie. Det var Christophe­r Hansen Blom fra Skien, og han var den gang 25 år.

Blom var også spesielt opptatt av hager, og fikk laget en klassisk engelsk hage knyttet til gården.

– Mange velger å besøke gården for å ta bryllupsbi­lder. Det kommer også forespørsl­er om å leie bygget for ulike arrangemen­t, men det er utenfor vårt mandat i Statsbygg, forklarer Kval-Engstad.

Hovedbygni­ngen med sidefløy ble fredet i 1923, som en av de første bygningene i Norge. Hagen ble fredet på 1960-tallet.

– Idyllisk område

I dag består eiendommen av 30 mål. På Bloms tid var den 900 mål, og var 500 mål da Gjerpen kommune tok over gården i 1913.

– Frogner hovedgård ligger praktfullt til i et idyllisk område ikke langt fra sentrum, sier Kval-Engstad og starter salgsprese­ntasjonen av gården.

– Kan dere seksjonere bygget og selge det delvis?

– Det ligger utenfor det vi driver med. Vi vil gå ut med takst på hele gården, om vi kommer dit. En kjøper vil kunne stå friere til å endre og utvikle gården innenfor de rammene som fredningen gir.

 ??  ??
 ??  ?? 30 MÅL: Statsbygg har vaert eier av Frogner hovedgård siden 2004. Om det ikke melder seg noen statlige interessen­ter, vil eiendomen bli taksert og lagt ut for salg.
30 MÅL: Statsbygg har vaert eier av Frogner hovedgård siden 2004. Om det ikke melder seg noen statlige interessen­ter, vil eiendomen bli taksert og lagt ut for salg.
 ??  ?? STOMPA: Fasaden av Frogner gård var Langåsen skole i Stompa-filmene på 60-tallet.
STOMPA: Fasaden av Frogner gård var Langåsen skole i Stompa-filmene på 60-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway