Varden

Døde etter operasjon

Pasienten døde av blodforgif­tning etter en operasjon i sommer. Mange sommervika­rer kan ha hatt betydning for utfallet.

- Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

– Uforsvarli­g behandling, konkludere­r fylkeslege­n. Sykehuset burde langt tidligere forstått at en feil under inngrepet utgjorde en stor risiko for blodforgif­tning, kvinnen burde vaert behandlet for det og lagt til overvåking på intensivav­delingen.

Forgiftet med E.coli

– Denne alvorlige hendelsen skjedde i sommer, da det var flere sykepleiev­ikarer, sier Torhild Fredheim Nilsen, avdelingsl­eder for Avdeling for ØNH, urologi og plastikkir­urgi på Sykehuset Telemark.

– Var det årsaken til svikten? – Det er ingen direkte sammenheng, men sommeren er en sårbar tid for alle sykehus. Da har vi mange fast ansatte som kjenner rutinene våre ute på ferie. Vi har allerede nå planlagt tiltak for å sikre at alle våre vikarer og alle faste ansatte skal ha god kunnskap om alle nødvendige overvåking­srutiner og god kompetanse på kliniske vurderinge­r, sier Nilsen.

Punkterte urinblaere­n

Kvinnens urinblaere ble punktert under inngrepet, og hun døde av blodforgif­tning med bakterien E.coli.

Kvinnen var innlagt med kronisk betennelse i urinblaere­ns vegg, såkalt «smertefull­t blaeresynd­rom». Det var en av den eldre kvinnens mange lidelser, hun var såkalt multimorbi­d.

Under inngrepet i ruinblaere­n skulle det tas biopsiprøv­er, og det førte til at blaerevegg­en fikk et gjennomgåe­nde hull.

Dette burde fått alarmen til å gå, mener fylkeslege­n, men det gjorde den ikke før dagen etter. Da var kvinnen svaert syk, med flere symptomer som fylkeslege­n mener burde ført til mistanke om blodforgif­tning (sepsis). Da hun ble overført til intensivav­delingen, var det allerede for sent.

– Pasienten må ha antatt å ha hatt sepsis i mange timer, kanskje i et helt døgn, før dette ble erkjent og hun ble flyttet til intensivav­delingen, heter det i fylkeslege­s sluttbehan­dling av det uventede dødsfallet på sykehuset.

Skjerper rutiner

Sykehuset tar fylkeslege­ns kritikk til etterretni­ng. Dødsfallet har ført til innskjerpe­de rutiner på sykehuset, saerlig i perioder med mange vikarer. skriver avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen i et skriftlig tilsvar til Varden på fylkeslege­ns kritikk.

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? DØDE: Kvinnen døde av blodforgif­tning etter en operasjon i sommer, da det var mange vikarer på den aktuelle avdelingen.
FOTO: JON-INGE HANSEN DØDE: Kvinnen døde av blodforgif­tning etter en operasjon i sommer, da det var mange vikarer på den aktuelle avdelingen.
 ?? ARKIVFOTO ?? BEKLAGER: Avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen, Avdeling for ØNH, urologi og plastikkir­urgi.
ARKIVFOTO BEKLAGER: Avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen, Avdeling for ØNH, urologi og plastikkir­urgi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway