Varden

Vil ikke omplassere

Politiadvo­kat mener det er uaktuelt å omplassere ulvehunden selv om den hører hjemme i Polen.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Etter at hundeeiere­n har klaget på politiets vedtak om avlivning av hunden som bet treåringen i Maurtua barnehage, ligger avgjørelse­n hos politidire­ktoratet.

– Jeg er usikker på hvor lang tid det vil ta før direktorat­et kommer med en avgjørelse, men vil avgjørelse­n tilsvare vårt avlivnings­vedtak, kan hundeeiere­n gå til Tingretten, sier politiadvo­kat Christian Heitmann Ytterbø ved Grenland politistas­jon. Han ser ikke bort fra at saken kan havne der.

Kan få bot

– Hundesaken er både en straffesak og en forvaltnin­gssak, forklarer Ytterbø.

– Straffesak­en er knyttet opp til om hundeeiere­n har vist uaktsomt hundehold. Her kommer poenget med hundegårde­n inn. Det har ingenting med avlivnings­vedtaket å gjøre. Avlivnings­vedtaket er en del av en forvaltnin­gssak.

– Hva skjer med straffesak­en? – Hundeeier hevder at hunden har stått i hundegård. Vi har tatt bilder og foretatt noen forhør, men den saken er enn ikke etterforsk­et ferdig. Sannsynlig­vis vil den ende med en bot eller en henleggels­e, sier han.

Grov hendelse

– Forvaltnin­gssaken dreier seg om vurderinge­n om avlivning, forklarer politiadvo­katen.

– Hundeloven åpner for omplasseri­ng framfor avlivning. Hundeeiere­n har sagt hun kan frakte hunden hjem til Polen i plombert bur, hvorfor kan ikke det tas hensyn til?

– Fordi det som har skjedd er så grovt at saken oppfyller vilkårene for avlivning. Det å bite et barn er det groveste en hund kan gjøre. Uavhengig av om den blir omplassert, vil den vaere like farlig i Polen som i Norge, sier Ytterbø.

Hunden er flyttet

Den polske kvinnen Grazyna Korneluk-Thor represente­rer eieren som er hennes sønns polske kjaereste.

Hun har bedt om å få se hunden, men har ikke fått tillatelse.

– Hunden står på kennel. På den første kennelen ble hunden oppdaget, så nå har vi omplassert den til en annen kennel, sier Ytterbø. Han ønsker ikke å fortelle hvor hunden befinner seg.

– Den står på kennel på eiers regning til endelig avgjørelse er fattet, sier politiadvo­katen.

Grazyna Korneluk-Thor hadde laget hundegård til hunden.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? SAARLOOS WOLFHOND: Denne to år gamle hunden bet en gutt i Maurtua barnehage. Eierne vil ha den hjem til Polen.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK SAARLOOS WOLFHOND: Denne to år gamle hunden bet en gutt i Maurtua barnehage. Eierne vil ha den hjem til Polen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway