Varden

– Trump har et lettvint forhold til sannheten

Donald Trump har i løpet av sitt første år som president servert 2.140 usannheter og villedende påstander, viser en gjennomgan­g.

- WASHINGTON

Presidente­n kommer i gjennomsni­tt med 5,9 usannheter og villedende påstander i døgnet, konstatere­r Washington Post, som har faktasjekk­et hver eneste uttalelse Donald Trump har kommet med i taler og Twitter-meldinger siden han tiltrådte.

Avisen har loggført og analysert hver eneste påstand Trump har kommet med og konkludere­r med at han har en heller lettvint omgang med sannheten.

Washington Post fører også statistikk over presidente­ns mange kuvendinge­r, der han først skråsikker­t har inntatt et standpunkt, for så å gjøre helomvendi­ng, ofte uten å erkjenne det.

Twitter-påstander

– Selv om presidente­n er kjent for å komme med skandaløse påstander på Twitter, noe som absolutt er en kilde til mange av usannheten­e hans, har han kommet med flestepart­en av de uriktige påstandene når han har svart på spørsmål fra journalist­er, skriver Washington

Post.

Avisen konstatere­r at han ofte terper videre på tidligere påstander, selv lenge etter at de er faktasjekk­et og tilbakevis­t.

– Dette gjør Trump heller unik blant politikere. Mange vil droppe en løgnaktig påstand etter at den er avslørt som uriktig. Men Trump gjentar de samme påstandene gang på gang, kanskje fordi han tror at gjentakels­er til slutt vil få dem til å virke mer troverdige, skriver Washington Post.

Skattebløf­f

Blant eksemplene de trekker fram, er Trumps påstand om at han har fått gjennom det største skattekutt­et i amerikansk historie. Dette har han hevdet hele 57 ganger, selv om statistikk fra USAs finansdepa­rtement viser at det sju ganger tidligere er vedtatt større skattekutt.

Trump har 33 ganger også hevdet at amerikaner­ne betaler mer skatt enn noen og 29 ganger hevdet at USA har verdens høyeste selskapsbe­skatning. Det første er uriktig, og det andre er ifølge Washington Post villedende når man tar hensyn til bedriftene­s fratrekkso­rdninger.

Golf

35 ganger har Trump også framsatt uriktige påstander om USAs handelsund­erskudd med Mexico, Sør-Korea og Canada, og han har også hevdet at USA ikke har handelsove­rskudd med noe land i verden. I virkelighe­ten har USA handelsove­rskudd både med Canada og flere andre land, blant dem Norge.

Trump holdt seg til sannhe- ten i 56 av sine 365 første dager i Det hvite hus, men det var som oftest på dager der han ikke uttalte seg om noe, blant annet fordi han spilte golf.

Selvskryt

Washington Posts faktasjekk­ere mener å ha funnet et mønster i Trumps mange usannheter og overdrivel­ser.

– Han overdriver ofte sine egne prestasjon­er, og han sverter mennesker og programmer han misliker, konkludere­r de.

I begynnelse­n av presidentp­erioden tok han gjentatte ganger aeren for beslutning­er som var tatt av forgjenger­en Barack Obama, eller hendelser som kom som følge av for lengst vedtatt politikk.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPI ?? USANNHETER OG VILLEDENDE PÅSTANDER: Det er liten grunn til å feste lit til USAs president Donald Trump, konkludere­r Washington Post, som fastslår at han har kommet med over 2.000 usannheter og villed end e påstand er sid en han tiltråd te. Her, presid...
FOTO: AP/NTB SCANPI USANNHETER OG VILLEDENDE PÅSTANDER: Det er liten grunn til å feste lit til USAs president Donald Trump, konkludere­r Washington Post, som fastslår at han har kommet med over 2.000 usannheter og villed end e påstand er sid en han tiltråd te. Her, presid...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway