Varden

Landets råeste arrangører

I løpet av ti år har de bygd seg opp ry som en av Norges beste arrangører. Det har ført dem fra Kirkenes til Japan med toppartist­er.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Lisbeth Syftestad (49) og Vegard Finnekåsa (42) på Notodden har i løpet av de siste ti årene bygd seg opp til å bli en av landets råeste konsertarr­angører.

Det er fredag morgen. Klokka halv ni. Backstage på Notodden teater sitter Lisbeth Syftestad (49) og Vegard Finnekåsa (42). Nedrigging­en er i full gang. Neste stopp er Bø. Og det er ikke noe rød løper som venter.

Målet er å gjøre andre gode

– Nei, vi gjør ikke dette for å synes – for å komme i rampelyset. Snarere tvert imot. Dersom ingen har sett oss i løpet av kvelden – ja, da har vi gjort en god jobb. Det er vel ingen som betaler for å se en lydteknikk­er eller en arrangør svime rundt på scenen for å rett opp feil. Vegard ler litt og fortsetter: – Målet vårt er å gjøre andre gode. Publikum skal ikke tenke at lyden, lyset eller scenerigge­t bidro til å gjøre kveldens artist eller band gode. Det er en ramme som bare skal vaere der – og den skal vaere best mulig.

Lisbeth nikker. Hun har 13 års erfaring som festivalko­ordinator for Notodden Blues Festival. Hun skapte den rollen. Og hun møtte en rekke verdensstj­erner. Likevel har hun ikke ett eneste bilde med seg selv og noen av stjernene.

– Nei, det var og er ikke møte med stjernene som er fokuset. Vi møter dem som mennesker på jobb, og vi er fokusert på jobben vi skal gjøre. Det er det som er gøy – det å virkelig se at alt fungerer på og rundt scenen.

Det kunne bli et levebrød

Konsert-Service AS ble startet av Vegard tilbake i 2007. Tallene for 2016 viser 5,4 millioner i omsetning og 375.000 i plussresul­tat. Selskapet har et 15-tall frilansere på lønningsli­sta – 3,5 årsverk. Kulturarra­ngør paret blir brukt til å arrangere alt fra Ungdommens Kulturmøns­tring, via World Cup på Gaustablik­k til internasjo­nale turneer med norske toppartist­er. De trives veldig med å øse av sin erfaring til de ferskeste.

– Det er jo det som gjør jobben interessan­t. Møte med mennesker, og det å se at den som står på scenen for første gang stråler like mye som en millionaer­artist som virkelig fåret konserthøy­depunkt, forteller Vegard.

– Hvordan startet det? Vi snakker ikke akkurat om en A 4-jobb.

– Jeg var vel 14 år da jeg ble med å jobbe for bluesfesti­valen første gang. De profesjone­lle viste meg at det kunne bli et levebrød. Alt fra jeg var 18 år vurderte jeg det som en mulig levevei. I 2007 tok jeg spranget og startet for meg selv. Noen få år etter hoppet Lisbeth av bluesjobbe­n og ble med i firmaet. (De er 50-50-eiere. red.anm.)

Dedikert og jordnaer

Når det gjelder ydmykheten, kvaliteten og innstillin­gen til jobben er det en mann begge trekker fram som mentor: Ed Murphy – amerikaner­en som har vaert bookingsje­f for blueseni20­år.

– Ed har laert oss masse. Han har jobbet med verdensstj­erner i mange tiår – alltid jordnaer,

dedikert og fokusert på jobben.

Fra Nordkapp til Cape Town

Selv om paret ikke vil sole seg en smule i kjendiseri når de forteller om jobben, drypper det noe i enkelt bisetninge­r:

«- Det blir av og til mye kjøring, som da vi var på «Heimafrå»-turneen med Odd (Nordstoga) og Ingebjørg (Bratland). Vi regnet ut at vi hadde kjørt fra Nordkapp til Cape Town.»

« Husker du den gangen vi hadde 26 timer på oss til å rigge ned og frakte backline for The Hooters fra Bergen til Bern. Det måtte både ekstra ferjetur og privat toller til ...»

«Turnemanag­eren fra The Hooters-turneen traff vi jo igjen i Tyskland da vi jobbet med lyd og lys på Katzenjamm­er ...»

Det går døgnet rundt

– Er du utdannet lydteknikk­er?

– Jeg? Nei, jeg er byggmester, jeg, kommer det kjapt fra Vegard.

– Når slo det gnister mellom dere, da?

Vegard vrir seg.

– Dette får du ikke noe ut av Vegard om, sier Lisbeth med en mild latter. – Vi kan la det vaere med at det var en gang i 2004–2005, mens jeg jobbet i festivalen.

– Men dere er gift?

– Ja, vi er gift, men noen ganger føles det ikke som vi er samboere. Det er når vi jobber med hvert vårt arrangemen­t og det går døgnet rundt.

Mottoet til ekteparet: «Har vi vaert usynlige under et arrangemen­t, har vi gjort en god jobb.»

PS Når Lisbeth har timer ledig på dagtid, er hun å finne i strikkebut­ikken hun driver på Tuvensente­ret! Hun hyres også årlig inn som operativ kulturlede­r på Dyrsku’n og synes det er fryktelig moro å kjøre lyd på Telemarksk­uene!

 ??  ??
 ??  ?? FULL FART: Det går unna når Vegard Finnekåsa og Lisbeth Syftestad rigger opp og ned. Tonnevis av utstyr skal på plass
FULL FART: Det går unna når Vegard Finnekåsa og Lisbeth Syftestad rigger opp og ned. Tonnevis av utstyr skal på plass
 ??  ?? BACKSTAGE: Lisbeth Syftestad var i 13 år festivalko­ordinator i Notodden Blues Festival. Nå er hun hyret inn som arrangør i festivaluk­a.
BACKSTAGE: Lisbeth Syftestad var i 13 år festivalko­ordinator i Notodden Blues Festival. Nå er hun hyret inn som arrangør i festivaluk­a.
 ??  ?? HUMØR: En liten pust i bakken backstage før neste økt for Vegard Finnekåsa. Det er å gjøre andre gode som er drivkrafte­n i jobben.
HUMØR: En liten pust i bakken backstage før neste økt for Vegard Finnekåsa. Det er å gjøre andre gode som er drivkrafte­n i jobben.
 ??  ?? LYS: Lyset skal på plass før hver eneste konsert paret arrangerer. Her er de i ferd med å rigge ned etter forestilli­ng i Notodden teater.
LYS: Lyset skal på plass før hver eneste konsert paret arrangerer. Her er de i ferd med å rigge ned etter forestilli­ng i Notodden teater.
 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? før amatører og proffer kan skinne i lyset og briljere i lyden fra arrangørpa­ret.
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES før amatører og proffer kan skinne i lyset og briljere i lyden fra arrangørpa­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway