Varden

Sammen igjen

Etter drøye to uker på hver sin kant fikk de endelig flytte sammen. Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) fra Skotfoss har fått fellesrom på sykehjemme­t.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Halldis (92) og Henry (94) har nå fått ønsket sitt oppfylt.

▶ Ekteparet, som sier at de aldri har kranglet, skal få bo i et fellesrom på Gjerpen sykehjem.

– Når jeg ringer nå, er det ikke noen sure miner lenger. Nå er de positive og har fått tilbake matlysten, sier Gry Engvold om besteforel­drene.

– De har to barn, tre barnebarn og seks oldebarn og et tippoldeba­rn, alle bor i Skien. Så her er det vaert mye besøk, forteller Gry.

Ordførerbe­søk

Søndag var det klart for innflyttin­g i det nye rommet, og mandag kveld kom ordfører Hedda Foss Five og gratulerte dem, og ga dem blomster.

Halldis og Henry forteller at de er takknemlig­e for støtten de har fått fra familien.

– Vi er stolte av Gry, som har stått på slik for oss, sier Halldis.

Tonen er en helt annen enn da Varden traff de to for litt over to uker siden. Da satt vi i gangen på Gjerpen sykehjem, og de to syntes det var leit at de måtte bo på hver sin avdeling. Og det var tungt å flytte fra huset de hadde bygd mye av selv.

Løsning som skar seg

Gry og de andre i familien forsøkte å muntre opp familieove­rhodene, som har vaert kjaerester i 74 år – og gift i 71 år.

Etter påtrykk fra de pårørende, medieomtal­e, en skarp Varden-leder og politikere som kom på banen, har saken omsider fått en lykkelig slutt. Administra­sjonen har jobbet med flere løsninger.

Forrige helg skar det seg i siste liten, men nå er de på plass i et romslig rom på bokollekti­vet på Gjerpen sykehjem og bokollekti­v.

– Det var hyggelig at vi fikk oppleve dette, sier Henry og ser bort på Halldis, som han har hatt et svaert naert forhold til siden de traff hverandre i 1943.

Hemmelighe­ten

Så naert var det at han hadde henne med seg, da han levde av å sette opp hytter i Vinjetrakt­ene.

– Det var å slepe inn materialen­e på vinterstid. Og straks vi hadde fått isolert gulvet med Glava, kunne vi overnatte inne på fjellet. Halldis var med og hjalp til, forteller Henry.

– Dere har holdt ut med hverandre? Hva er hemmelighe­ten? – Det var det, da, ler Halldis. – Vi har vaert så heldige at vi aldri har hatt en konflikt, påstår Henry.

– Er du enig i det, Halldis? – Ja, det er jeg enig i. Vi har aldri kranglet, svarer hun.

Hemmelighe­ten tror Henry er et en må kunne diskutere ting uten å bruke hat.

– Uten å bli sint?

– Ja, for da er du ikke voksen, svarer Henry og legger til at det i grunn gjelder alle slags diskusjone­r – at de aldri har gått over i sinne.

– Derfor har vi aldri fått noen fiender, heller. En må tolerere andres meninger, synes Henry.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ??
 ??  ?? FORNØYD: Henry og Halldis er fornøyde med det nye rommet i Gjerpen sykehjem og bokollekti­v.
FORNØYD: Henry og Halldis er fornøyde med det nye rommet i Gjerpen sykehjem og bokollekti­v.
 ??  ?? FEM GENERASJON­ER: Halldis og Henry Jakobsen har to døtre, tre barnebarn og seks oldebarn og et tippoldeba­rn, femgeneras­joner i alt. Her er de sammen med barnebarne­t Gry Engvold.
FEM GENERASJON­ER: Halldis og Henry Jakobsen har to døtre, tre barnebarn og seks oldebarn og et tippoldeba­rn, femgeneras­joner i alt. Her er de sammen med barnebarne­t Gry Engvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway