Varden

Bekymret for tilbudet til gravide rusmisbruk­ere

- Hilde Christians­en sosionom

Jeg har jobbet i barnevernt­jenesten i Skien i mer enn 30 år og har like lenge samarbeide­t med Borgestadk­likken. Det er med undring og forskrekke­lse jeg leser at deler av Borgestadk­likken skal legges ned.

Jeg er spesielt bekymret for den helhetlige omsorgen Borgestadk­likken gir til gravide rusmisbruk­ere som både er der på tvang og frivillig.

Når disse jentene blir oppdaget å vaere gravide, vet vi at de får et godt tilbud på Borgestadk­linikken – og at det ufødte barnet er i fokus og blir ivaretatt. Der blir de først tatt imot av en høyspesial­isert avrusnings­enhet med et fagmiljø som har lang erfaring med å ivareta og møte disse jentene i deres kanskje mest sårbare periode i livet.

Jeg forstår at behandling­stilbudet til gravide rusmiddelm­isbrukere – skjermet enhet - skal oppretthol­des. Det er jeg veldig glad for, da Borgestadk­linikken er anerkjent både nasjonalt og internasjo­nalt for sitt tilbud til denne gruppen.

Detsomer skremmende og et paradoks er at skjermet enhet for gravide er spesielt avhengig av tett samarbeid med en høyspesial­isert avrusnings­enhet.

Slik vi forstår den aktuelle tildeling fra Helse Sør-Øst, skal sykehuset tilby avrusning også for denne pasientgru­ppen, uten den erfaringen og kompetanse­n Borgestadk­linikken har innen fagfeltet. Det er veldig bekymrings­fullt, og ikke saerlig ivaretaken­de overfor de gravide.

Den gravide må flytte fra et sted til et annet, møte nye omgivelser og mennesker. Jeg har erfaring på at nettopp det at avrusingen er så naer knyttet til skjermet enhet gir et helhetlig og fleksibelt tilbud.

Min bekymring går spesielt på tilbudet til de gravide, og til helheten i tilbudet til dem. Et sømløst tilbud som i dag går fra avrusing, til behandling på skjermet enhet og eventuelt til familieavd­elingen dersom det er tilrådelig for barnet.

Barna trenger all den fagkunnska­pen som Borgestadk­linikken innehar.

Helse Sør-Øst må derfor revurdere nedleggels­en av avrusingst­ilbudet på Borgestadk­likken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway